Bosna i Hercegovina     | 04.01.2018. 11:41 |

Održano ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu 'Pravda'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Na ročištu za izjašnjavanje o krivnji u predmetu „Pravda“, koje je u četvrtak održano u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), 26 optuženih se izjasnilo da nisu krivi, a o krivnji se nije izjasnio prvooptuženi Alija Delimustafić, uz obrazoženje da to ne može učiniti dok se detaljnije ne upozna sa sadržajem optužnice.

Preostalih jedanaest optuženih fizičkih osoba u ovom predmetu se nije pojavilo u sudnici, pravdajući izostanak određenim razlozima.

Optužnica aktere predmeta Pravda, kojom je obuhvaćeno 38 fizičkih i osam pravnih osoba, tereti za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, povredom zakona od sudije, pranjem novca, krivotvorenjem isprava, prevarom i pomoći počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.  

Prvooptuženi Alija Delimustafić tereti se da je od 2009. do 2016. godine organizirao grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine, uglavnom, umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

Prema tužbenim navodima, u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem spomenutih krivičnih djela organizirana grupa se tereti za sticanje protupravne imovinske korist u iznosu većem od 10 miliona KM. 

Pored Alije Delimustafića, optužnica je potvrđena i protiv: Izeta Musića, Zorana Lončara, Emira Karače, Elvire Kreho, Džemala Karića, Lejle Cerić, Suade Hadžić, Abida Hodžića, Edine Mutevelić, Murise Makarević, Keme Kapura, Samira Muslića, Nihada Druškića, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Amirele Lončar, Samire Skorupan, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamde Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Samine Skopak, Nermina Vile, Lejle Mirele Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkende, Milene Rajić, Fatime Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševale Arnautović, Edina Arnautovića, Ratka Đokića, Dušanke Đokić, Dobre Đokića i Vojka Đokića.

Optužnica nije potvrđena protiv članova organizirane grupe obuhvaćenih činjeničnim opisom optužnoga akta - Lejle Fazlagić Pašić i Juse Škrijelja, a budući da se nalaze u bijegu.

Istovremeno, optužnica u predmetu Pravda obuhvata i pravne osobe Cenex GROUP d.o.o Sarajevo, CONSULTANS d.o.o Sarajevo, EX LINE GROUP d.o.o Istočno Sarajevo, CENTRALEXPORT d.o.o. Istočno Sarajevo, CENEX INŽENJERING d.o.o Sarajevo, CENEX d.o.o Istočno Sarajevo, EXLINE d.o.o Istočno Sarajevo i MINAS CO d.o.o Sarajevo.

Kantonalno tužilaštvo je zatražilo spajanje postupka za Vojka Đokića koji je naknadno optužen i priveden, čemu su se advokati usprotivili.

Inače današnjem ročištu nisu se odazvali: Izet Musić, Suada Hadžić, Murisa Makarević, Nihad Druškić, Sead Hadžić, Hamdo Spahić, Edin Arnautović, Ratko Đokić, Dušanka Đokić, Dobro Đokić i Vojko Đokić, koji se samim time nisu mogli izjasniti o krivnji, dok je 26 preostalih optuženih to učinilo, negirajući krivnju za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Jedan od branitelja u ovom predmetu, advokat Senad Bilić novinarima je po izlasku iz sudnice kazao kako sve očekuje 'procesni horor' s obzirom na broj optuženih i uvjete vođenja postupka.

Po njegovim riječima, na današnjem ročištu obuhvaćene su samo dvije trećine od ukupnog broja optuženih, što će umnogome u procesnom smislu otežati provođenje postupka.

Advokat Bilić je podsjetio da ZKP 'poznaje' mogućnost razdvajanja postupka za svakog od optuženih, uz uvjerenje da će se tokom postupka neki od optuženih nagoditi, te da će to dovesti do smanjenja ukupnog broja optuženih.

Optužnica u predmetu Pravda sadrži oko 1.000 stranica, a predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, te planirano saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka, kao i oduzimanje imovinske koristi koja je stečena počinjenjem spomenutih krivičnih djela. 

Naredno ročište za izjašnjenje o krivnji u ovom predmetu zakazano je za 12. januara.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu