Bosna i Hercegovina     | 31.01.2022. 14:06 |

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

FENA Muamer Selimbegovic,

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Kerima Muhameda Zubčevića, Azemine Golo, Nedima Lule, Ragiba Karića, Dženite Kulovac i Vahide Hume zbog krivičnih djela - zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu.

Optužnica Zubčevića tereti da je od 24. septembra 2014. do 3. juna 2016. godine kao direktor firme „Supplies Group International“ (SGI) potpisao sa Privrednom bankom Sarajevo (PBS) ugovore o restrukturi kreditnog zaduženja i to jedan u iznosu od 700.000,00 drugi od 748.342,00 KM.

Kako iz Tužilaštva navode, u ugovorima je bilo navedeno da će se nakon izgradnje proizvodne hale, izvršiti uknjižba založnog prava u korist Banke na nekretnini koja će biti izgrađena na području Tešnja.

- Svjestan da je to bio drugi po redu reprogram kredita koji je banka odobrila, optuženi Zubčević je nastavio s neplaćanjem glavnice kreditnog zaduženja, a u vrijeme kada je donesena odluka o restrukturiranju kredita već je osmislio plan da se osnuje nova firma Supplies Group Technology sa kojim je, na njegov prijedlog, Općina Tešanj zaključila ugovor o investiranju – navodi se u optužnici.

Spomenuta firma je 2017. godine sagradila nekretninu na kojoj je PBS trebala upisati hipoteku, međutim, to nije bilo moguće s obzirom na to da je izgradila novoosnovana firma.

Prema tužbenim navodima, Zubčević je tako pribavio imovinsku korist firmi SGI od 334.973,33 KM, što je  iznos neispunjenih kreditnih obaveza prema PBS-u za koji je i oštećena.

Uposlenici PBS-a - Azemina Golo, Nedim Lulo, Ragib Karić i Dženita Kulovac optuženi su za nesavjestan rad u službi i kivotvorenje službene isprave dok je Vahida Humo optužena za nestavjestan rad u službi.

- Iako su znali da optuženi Zubčević ne izvršava kreditne obaveze, onemogućili su banci kolateral u vidu hipoteke na nekretnini te ga zamijenili založenom opremom. Dakle, kao odgovorne osobe u PBS-u nisu se rukovodili interesima Banke prilikom donošenja odluke o restrukturiranju kredita, a po zahtjevu optuženog Zubčevića – navode iz Tužilaštva KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Optužena za zloupotrebu položaja u svojstvu bankara za fizičke osobe

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu