Bosna i Hercegovina     | 21.02.2024. 14:55 |

Svečanim orezivanjem najstarije vinove loze na svijetu potvrđeno prijateljstvo Srebrenika i Maribora

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: FENA

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - U saradnji s Ambasadom Republike Slovenije, Srebrenik je ove godine bio domaćin zimskog orezivanja Stare Trte - vinove loze koja je posađena na dan otvorenja zgrade organa uprave grada Srebrenika 2015. te tako postala simbol tradicije i povezanosti.

Svečanosti su prisustvovali visoki zvaničnici Republike Slovenije predvođeni ambasadorom Damijanom Sedarom i direktoricom Poljoprivrednog zavoda iz Maribora Irenom Kropf, te direktor poljoprivrednog zavoda FBiH Midhat Glavić i gradonačelnik Brčko Distrikta Zijad Nišić.

Ceremonija je završila otkrivanjem ploče s osnovnim informacijama o vinovoj lozi, koja se s pravom može pohvaliti mjestom u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstarija vinova loza na svijetu.

Događaj je pružio priliku Srebreniku da dočeka prijatelje iz Slovenije i Maribora, kao i predsjednike slovenskih udruženja u BiH. Uz svečano orezivanje, ispred zgrade Gradske uprave posjetitelji su mogli uživati u prigodnom programu i nastupu ženskog hora "Slovenčice" iz Tuzle i učenika Muzičke škole Srebrenik.

Razgovarano je o važnosti produbljivanja saradnje između dviju zemalja, a ambasador i delegacija iz Slovenije izrazili su snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom pristupnom putu ka EU.

Također, fokus ovogodišnjeg sastanka je stavljen na primjere dobre prakse u saradnji poljoprivrednika iz obje zemlje, tehnike implementacije projekata i partnerske odnose u njihovoj realizaciji.

Posebno važno je istaći podršku Slovenije zajedničkim projektima više gradova. U narednom periodu Grad Srebrenik će u saradnji sa Brčko Distriktom raditi na razvoju zajedničke teritorije planine Majevice. Cilj je povezivanje i kreiranje turističkog sadržaja koji će koristiti svima, a posebno posjetiocima iz drugih regija.

Inače, Stara trta je najstarija vinova loza na svijetu koja se nalazi u Mariboru u samom središtu starog grada. Sa starošću dužom od 400 godina, izborila je svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstarija plemenita vinova loza na svijetu koja još rađa. Stara trta simbolizira bogatu vinsku kulturu Maribora i Slovenije, a konačno i cijeloga svijeta.

Stara trta zaživjela je gotovo u cijelom svijetu. Reznice najstarije loze na svijetu poklanjaju se odabranim primateljima iz bliže i dalje okoline. Tako je Stara trta postala i simbol prijateljstva.

Grad Maribor je u jesen 2014. prijateljskom Gradu Srebreniku poklonio reznicu Stare Trte (Modra Kaučina) koja je 26. juna 2015. zasađena u Srebreniku povodom otvorenja novoizgrađene zgrade gradskih organa uprave.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Srebrenik osigurao besplatne članarine za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci

Bjelić: 'Srebrenik - Otvoreni grad umjetnosti' naša je najznačajnija manifestacija još od 1977.

Hrnjić u Srebreniku: Projekte vodosnadbijevanja staviti u fokus saradnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu