Kultura     | 08.09.2023. 18:40 |

Grad Srebrenik osigurao besplatne članarine za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci

FENA Foto: fena

SREBRENIK, 8. septembra (FENA) -  Grad Srebrenik danas može biti jedan od primjera kada je u pitanju podrška radu Gradske biblioteke, koja djeluje u okviru JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik. Ovakve aktivnosti obećavaju svijetlu budućnost kulturnih i obrazovnih aktivnosti u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

 

Gradonačelnik Adnan Bjelić, koji već postaje prepoznatljiv po naporima za unapređenje stanja u oblasti lokalne kulture i obrazovanja, susreo se sa zaposlenicima biblioteke ali i predsjednikom aktiva direktora škola na području Srebrenika, kako bi razgovarao o međusobnoj saradnji i budućim projektima. Centralna tačka razgovora bila je srebrenički Centar za kulturu, koji je nedavno prošao kroz temeljitu rekonstrukciju i sada pruža znatno bolji i ugodniji ambijent za kulturne i obrazovne događaje.

U narednom periodu, kako je rečeno, posebna pažnja bit će posvećena djeci i učenicima kao i kreiranju sadržaja za sve uzraste. Gradonačelnik je najavio saradnju Centra za kulturu sa svim osnovnim školama u Srebreniku kako bi omogućili što većem broju djece prisustvovanje pozorišnim predstavama i filmskim projekcijama prilagođenim njihovom uzrastu. Ova inicijativa ima za cilj obogatiti kulturnu ponudu grada i pružiti mladima priliku da se bolje upoznaju sa umjetnošću.

Gradonačelnik je govorio i o aktivnostima na realizaciji projekta simbolično nazvanog "Uvedimo svako dijete u biblioteku". Ovaj projekt ima za cilj promovirati čitanje među mladim generacijama. StogaGrad Srebrenik je obezbijedio finansijska sredstva kako bi pokrio članarine za sve učenike i studente koji žive na području Srebrenika. Ovaj potez je doveo do značajnog povećanja broja učlanjenih u biblioteci, koja sada broji preko 36.000 knjiga. Podrškom učenicima i studentima putem besplatnih članarina, Grad želi potaknuti i razviti naviku čitanja među mladima, čineći čitanje dostupnim i besplatnim za sve.

Ovaj abiciozni projekt će ne samo obogatiti kulturni život Srebrenika već i pružiti mladim generacijama priliku da se bolje povežu s knjigama i obogate svoje znanje. Gradonačelnik Grada Srebrenik nastavlja svoj trud u unapređenju kulture i obrazovanja u zajednici, što čini grad još privlačnijim mjestom za život i razvoj.

Gradonačelnik je na ovom sastanku iskazao ambiciju i za nabavku bibliomobila koji bi dodatno obogatio kulturnu ponudu grada i približio knjige svim građanima, bez obzira na njihovu lokaciju. Bibliomobil bi omogućio ljudima u svim mjesnim područjima da pristupe bogatom fundusu biblioteke i da se uključe u čitanje i obrazovanje.

- Realizacijom nabavke bibliomobila bi dodatno promovisali kulturu čitanja, ali i doprinijeli širenju znanja i promociji obrazovanja širom grada, što bi nam u konačnici omogućilo ravnomjeran razvoj svih mjesnih područja - kazao je gradonačelnik Bjelić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svečanim orezivanjem najstarije vinove loze na svijetu potvrđeno prijateljstvo Srebrenika i Maribora

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Akademija povodom 30. godišnjice osnivanja biblioteke "Behram-beg" u Tuzli

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu