Ekonomija     | 24.11.2023. 17:27 |

Organizovano umrežavanje austrijskih i bh. turističkih agencija

FENA Saopćenje, Foto/ Sparkasse bank

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - U partnerstvu Sparkasse Banke, USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Advantage Austria, sinoć je u Sarajevu organizovan susret i umrežavanje 25 turističkih agencija iz Austrije i Bosne i Hercegovine sa ciljem uspostavljanja poslovnih veza i saradnje koja treba stimulisati priliv austrijskih turista u BiH.

Ovaj “B2B networking event” je bio završnica petodnevnog boravka deset odabranih agencija iz Austrije u BiH, a kojima je organizovan obilazak nekih od najatraktivnijih turističkih destinacija, saopćeno je iz Sparkasse Banke.

Događaj je upriličen u okviru programa koji ima za cilj promociju bh. turističkih potencijala i doprinos razvoju turističkog sektora.Snažnu podršku inicijativi je na događaju izrazila ambasadorica Republike Austrije u BiH, NJ.E. dr. Ulrike Hartmann.

Martha Suda, direktorica trgovinskog odjela austrijske ambasade u BiH Advantage Austria, u obraćanju zvanicama izrazila je zadovoljstvo učešćem u projektu koji je rezultirao uspješnim umrežavanjem privrednika dvije zemlje.

Partneri su u ovoj sedmici ugostili deset odabranih turističkih agencija iz Austrije, a u režiji projekta USAID Turizam im je organizovan "fam trip" kroz Bosnu i Hercegovinu kako bi upoznali neke od najatraktivnih turističkih destinacija. Nakon što su vidjeli i osjetili ljepote Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Konjica, Blagaja, Ljubuškog, Travnika i Jajca, agencije su imale priliku ostvariti i direktne poslovne kontakte sa najvećim domaćim turističkim agencijama i pronaći partnere kako bi bh. destinacije mogli ponuditi svojim klijentima u Austriji. 

Član Uprave Sparkasse Banke Amer Hadžikadić je na događaju istakao stratešku opredijeljenost Sparkasse Banke da daje ciljanu potporu onim sektorima i industrijama koje mogu generisati održiv razvoj, samostalnost i nova radna mjesta za ekonomiju BiH. To su SME i startupi, poljoprivreda i turizam.

- Radimo to kroz naš osnovni bankarski posao – tako što smo sa dvocifrenim stopama rasta kreditiranja pravnih lica jedan od najaktivnijih kreditora privrede BiH, ali i sa tailor-made modelima finansiranja koji prate specifičnosti ovih industrija. Medjutim, naše viđenje odgovornog bankarstva je da možemo ići puno dalje - izlaziti iz okvira tradicionalne uloge banke i sa ovakvim programima umrežavanja turističkih ponuđača dvije zemlje dati ciljanu, konkretnu i mjerljivu podršku. Bh. ekonomija, a posebno turizam koji je u porastu, trebaju upravo jedan takav pristup i rješenja koja izlaze iz okvira - kazao je Hadžikadić.

Dio programa podrške je i poseban model finansiranja Sparkasse Banke za lokalna turistička preduzeća sa fleksibilnim otplatnim planovima koji prate sezonalnu dinamiku njihovog poslovanja. Dodatni benefit je mogućnost korištenja konsultantskih usluga koje pruža USAID Turizam. Sve sa ciljem razvoja poslovanja te usklađivanja sa evropskim turističkim standardima.

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država s ponosom podržava napore Bosne i Hercegovine u razvoju turističkog sektora i unapređenju konkurentske sposobnosti kao turističke destinacije. U prethodnim danima, zajedno sa Sparkasse Bank, bili smo domaćini nekih od vodećih austrijskih turoperatora, pružajući im uvid u najpoznatije atrakcije i doživljaje u Bosni i Hercegovini, što je pratilo današnje predstavljanje destinacije i B2B događaj - poručio je zamjenik direktora Ureda za ekonomski razvoj (EDO) USAID BiH Erol Mujanović.

Dodao je da će projekt značajno doprinijeti naporima da se BiH pozicionira kao jedna od najživopisnijih i privlačnih turističkih destinacija među austrijskim putnicima.

- Zbog geografske blizine, odlične povezanosti te historijskih i kulturnih veza, Austrija ima potencijal postati jedno od ključnih tržišta za turizam Bosne i Hercegovine - zaključio je Mujanović.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Avanturistički park Peć Mlini i Ravlića pećina privlače sve veći broj turista (VIDEO)

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu