Ekonomija     | 28.03.2024. 14:46 |

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

FENA Tomislav Glamuzina, Foto: Branka Soldo

MEĐUGORJE, 28. ožujka (FENA) – U Međugorju s puno optimizma očekuju novu sezonu, a posebno ih veseli povratak hodočasnika iz Italije, ponajviše zahvaljujući uvođenju direktnih letova za Mostar iz nekoliko talijanskih gradova.

 

- Očekujemo jako dobru sezonu, booking je dobar. Veseli nas povratak hodočasnika, prvenstveno onih iz "zapadnih zemalja". Kada pričamo o povratku hodočasnika iz Italije tu bih želio posebno naglasiti uvođenje novih zračnih linija prema Mostaru iz pet destinacije koje će olakšati dolazak hodočasnika. Također, raduje nas dolazak hodočasnika iz SAD-a i Južne Amerike, iz kojih bilježimo značajniji booking. Što se tiče zemalja istoka, tj. Poljske, Ukrajine, Češke, Slovačke tu nema većih odstupanja i tu bilježimo standardno zanimanje - izjavio je u razgovoru za Fenu direktor Turističke zajednice (TZ) Općine Čitluk Ante Kozina.

Kako kaže, nakon koronavirusa, rata u Ukrajini, inflacije i svega onoga što je pogodilo turistički sektor, ove godine s puno optimizma, dočekuju novu sezonu.

Rekao je i kako će uvelike na povratak talijanskih hodočasnika utjecati zračne linije za Mostar iz talijanskih gradova Verone, Barija, Napulja i Rima, koje će im olakšati direktniji i lakši pristup ovoj hercegovačkoj turističkoj destinaciji.

Ove je godine sezona u Međugorju krenula ranije nego inače, a u planu je različitim programima produžiti i postsezonu.

-  Nama "prava sezona" kreće na Cvjetnicu ili prvu nedjelju prije Uskrsa, a traje do Svih svetih, odnosno početka studenog. Plan je da postsezonu, iako je o tome rano govoriti, produžimo nekim aktivnostima vezanim za duhovnost, organiziranjem božićnih koncerata, Adventa i slično – kazao je Kozina.

Sportski centar, etno sela, vinarije, 20 tisuća smještajnih jedinica

Odgovorio je i na pitanje što hodočasnicima nudi Međugorje i prostor općine Čitluk.

-   Mi ovdje u općini Čitluk, posebno u Međugorju, raspolažemo sa 20 tisuća smještajnih jedinica i na turističkoj mikrolokaciji imamo jako dobru razvijenu turističku infrastrukturu. Raspolažemo s hotelima od 4 zvjezdice, spa hotelima, domaćinstvima, apartmanima, imamo dva etno-sela, sportski centar koji je na zavidnoj europskoj razini, imamo 20 registriranih vinarija koje posjeduju smještajne kapacitete, rade vinske ture, kušaonice. To je dobra reklama za Međugorje, ali i BiH općenito – smatra Kozina.

Nedostatak rane snage

I u Međugorju se osjeti nedostatak radne snage.

- Pitanje nedostatka radne snage nije od jučer, to je činjenica. Korona je ubrzala odlazak ljudi s ovih prostora, pretežito iz turističko-ugostiteljskog sektora i to je činjenica s kojima se suočavamo. Što je rješenje da mi prebrodimo tu situaciju? Je li to reforma školstva, uvođenje dualnog obrazovanja, uvoz stranih radnika, to je pitanje za neke veće institucije. U svakom slučaju, to se pitanje treba aktualizirati, kako bi se možda pronašlo rješenje kroz radionice, prakse, kroz obrazovanje radnika u turizmu. Moje mišljenje je da je danas rad u turizmu, kvalitetno plaćen i da nema potrebe da naši mladi kadrovi odlaze u Hrvatsku i zemlje zapada Europe - rekao je direktor TZ Općine Čitluk.

Razvoju turizma na prostoru Čitluka pomoći će i novoosnovana turistička zajednica, a kako kaže Kozina, njenim osnivanjem moći će kvalitetnije upravljati svojom destinacijom, u smislu oglašavanja, razvoja destinacije i svega onoga što im treba da mogu kvalitetno dalje nastavljati razvijati priču.

Kozina je govorio i brojnim tradicionalnim manifestacijama koje se održavaju na području Čitluka.

-  Imamo i Dane berbe grožđa koji su najstariji organiziran turistički događaj u BiH, zatim Dane fra Didaka Buntića, Andrinje, Evergrin festival i što se tiče turističke ponude jako smo zadovoljni. Isto tako te događaje bi trebalo dignuti na jednu veću razinu i turistička zajednica će u tome pomoći – potvrdio je Kozina.

Naglasio je i dobru suradnju s novim resornim ministrom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Emilom Balavcem, kao i ravnateljem TZ HNŽ-a Anđelkom Maslaćem i ravnateljem Zračne luke Mostar Markom Đuzelom.

- Taj vid reorganizacije tih institucija ulijeva još jedno dodatno samopouzdanje i pozitivu u ono vrijeme koje dolazi – zaključio je Kozina.

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Otvaranje hodočasničke staze Camino Međugorje

Avanturistički park Peć Mlini i Ravlića pećina privlače sve veći broj turista (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu