Regija     | 05.10.2023. 18:23 |

Balkanske medicinske vojne snage ocjenjene od NATO-a spremnim za učešće u operacijama podrške miru

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SLOVENSKA BISTRICA, 5. oktobra (FENA) - Od ideje unapređenja regionalne vojnomedicinske saradnje zemalja zapadnog Balkana koja je inicirana i podržana od strane SAD (Komande američkih snaga za Evropu – US EUCOM) i Kraljevine Norveške iz 2010. godine do danas Balkanske Medicinske Vojne Snage (BMTF) konstantno su napredovale u razvoju svojih medicinskih sposobnosti.

BMTF je multinacionalna modularna medicinska jedinica zasnovana na postojećim vojnomedicinskim sposobnostima i kapacitetima zemalja učesnica (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije). Njihova misija je da pruže brzu medicinsku podršku ili pomoć civilnim vlastima i stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa. 

Obzirom da je u periodu od 2022 do 2024. tzv vodeće nacija u BMTF Slovenija koja osigurava osnovnu infrastrukturu, osoblje i opremu neophodnu za uspostavu Lake vojne poljske bolnice Nivo 2, od 02 do 06. 10. 2023. u Slovenskoj Bistrici održana je vojna vježba na kojoj su po razrađenom scenariju stručni medicinski timovi NATO izvršili Medicinsku procjenu (MEDEVAL) personala, poznavanja procedura, postupaka komandovanja i kontrole, a u cilju potpune interoperabilnosti nacionalnih medicinskih kapaciteta dostupnih za upotrebu u regionalnom kontekstu (Zapadni Balkan), uz mogućnost raspoređivanja u misijama i operacijama EU i UN. 

Oružane snage Bosne i Hercegovine su učestvovale sa 10 pripadnika (doktor i medicinski timovi) i specijalnim sanitetskim motornim vozilom, te i ovaj puta pokazali visok stepen stručnosti, profesionalizma koji je prepoznat i od strane komandanta BMTF i ostalih učesnika. Na ceremoniji proslave sedme godišnjice formiranja BMTF posebno priznanje u vidu plakete BMTF za svoj dugogodišnji stručni i predani rad je primila doktorica major Snežana Marković, a član medicinsko tima za evakuaciju CL Enes Kadrić nagrađen je sa koin-om komandata BMTF. 

Veliko priznanje i stručnost iskazao je NATO Centar izvrsnosti vojne medicine koji je kao jedinog ocjenjivača iz zemalja koje nisu članice NATO pozvao medicinskog eksperta iz OS BiH, Marka Sarića.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Danska će obučavati ukrajinske vojnike na svojoj teritoriji

MO i OS BiH osuđuju svaki oblik neprofesionalnog ponašanja svojih pripadnika

Evropski instrument pomoći: Usvojene mjere podrške Balkanskoj medicinskoj radnoj grupi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel