Bosna i Hercegovina     | 10.06.2022. 19:07 |

Evropski instrument pomoći: Usvojene mjere podrške Balkanskoj medicinskoj radnoj grupi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Vijeće je usvojilo mjeru pomoći u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) u vrijednosti od 6 miliona eura u korist Balkanske medicinske radne grupe (BMTF), saopćila je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Mjera će podržati izgradnju kapaciteta BMTF-a nabavkom neophodne opreme i materijala za sanitetske jedinice Oružanih snaga Albanije, Bosne i Herceg​ovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, zemalja koje učestvuju u BMTF-u.

U tom kontekstu, cilj mjere je jačanje vojno-medicinskih kapaciteta regiona i napora za pružanje pomoći civilima te će na kraju doprinijeti regionalnoj saradnji i koheziji.

Radi postizanja cilja, mjerama pomoći će se financirati sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice po standardima „uloga 2“, laboratorijska oprema i potrepštine te IT i komunikaciona oprema.

Pomoć je u ime BMTF-a zatražila Republika Sjeverna Makedonija u aprilu 2022.

EPF je osnovan 2021. godine kako bi podržao partnere širom svijeta u oblastima vojske i odbrane, a s krajnjim ciljem sprečavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

BMTF je osnovan kao regionalna inicijativa koja okuplja šest zemalja učesnica - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju, s ciljem pružanja brzog i efikasnog odgovora zemljama ili regionu pogođenim katastrofom, korišćenjem već postojećih vojnih medicinskih kapaciteta zemalja učesnica.

Svaka od šest zemalja preuzima ulogu „Okvirne nacije” na dvogodišnjem rotacionom principu.

Sjeverna Makedonija ima tu ulogu za period od juna 2020. do juna 2022. godine.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Balkanske medicinske vojne snage ocjenjene od NATO-a spremnim za učešće u operacijama podrške miru

Promo

m:tel na najvišem stepenu likvidnosti od osnivanja

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar