Svijet     | 19.07.2023. 12:57 |

Demilitarizirana zona između Koreja postala turistička destinacija

FENA Internet, Foto/ Ilustracija

PAJU, 19. jula (FENA) - Samo nekoliko sati nakon što je američki vojnik Travis T. King pobjegao u Sjevernu Koreju dok je učestvovao u organiziranoj turneji na teško utvrđenoj granici, grupe turista s južnokorejske strane i dalje su obilazile to područje u srijedu.

 

Odlazak u demilitariziranu zonu (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje, koje su tehnički i dalje u ratu, popularno je putovanje za turiste koji žele da dobiju uvid u povučenu autoritarnu državu.

King je neovlašteno prešao u utorak dok je bio u grupnom obilasku "sela mira" Panmunjom unutar DMZ-a, saopćili su američki zvaničnici.

- Svjesna sam da je to putovanje koje ima svoja pravila, znajući da je Sjeverna Koreja samo na vidljivoj udaljenosti - kazala je Felicia, 28-godišnja malezijska turistkinja koja je odbila reći svoje puno ime, u srijedu, nakon povratka iz posjete području DMZ.

DMZ je uvedena nakon Korejskog rata 1950-1953. godine, koji je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, i uprkos svom nazivu, visoko je utvrđena bodljikavom žicom i minskim poljima s obje strane tampon zone širine četiri kilometra.

Kako bi se još približili Sjevernoj Koreji, turisti mogu posjetiti Panmunjom, formalno poznat kao Zajednička sigurnosna zona (JSA) - skup zgrada u kojima su održani međukorejski pregovori i gdje vojnici s obje strane stoje skoro 'licem u lice'.

Turisti se moraju prijaviti ili kod vlade Južne Koreje ili preko turističkih agencija koje je odobrila Komanda Ujedinjenih ncija (UNC) pod američkim vodstvom koja nadzire područje, danima unaprijed da bi posjetili JSA i trebali bi se pridržavati strogih pravila dok su na putovanju, sve do onoga što nose sa sobom.

- Iznošene ili izblijedjele farmerke, odjeća za vježbanje, košulje bez rukava, mini suknje, bermude, sandale i papuče nisu dopuštene - navodi HanaTour ITC, turistička agencija koja nudi izlete na svojoj web stranici.

Također se upozorava da obilasci mogu biti otkazani "u svakom trenutku" ako dođe do neočekivane situacije.

Broj posjetitelja za obilaske je ograničen, a moraju dostaviti kopije pasoša za registraciju.

- DMZ ostaje vrlo opasno područje zbog mina, neeksplodiranih ubojnih sredstava, loše infrastrukture i rezidentnih snaga obje strane - navodi UNC na svojoj web stranici.

Najzloglasniji slučaj je taj kada su sjevernokorejski vojnici sa sjekirama u DMZ-u 1976. godine ubili dva američka vojnika koji su sjekli drvo kako bi osigurali bolji pogled. 2017. godine, sjevernokorejskog vojnika su njegovi drugovi izrešetali mecima, ali je na kraju preživio dok je bježao na jug.

Obilasci JSA nastavljeni su u julu prošle godine nakon obustava zbog afričke svinjske kuge i pandemije COVID-19.

UNC je sada suspendovao obilaske JSA do daljnjeg, saopćio je zvaničnik iz Seula, iako turisti i dalje mogu posjetiti druge interesantne tačke oko DMZ-a, uključujući osmatračnicu u Pajuu i Most slobode, gdje su razmijenjeni zatvorenici.

Lee Sang-sub, 58-godišnji južnokorejski turist koji je posjetio tu oblast u srijedu, bio je zbunjen viješću da je američki vojnik prešao granicu na sjever.

- Ne razumijem. Mora da je to učinio ne znajući tačno kakva je Sjeverna Koreja - kazao je Lee Reutersu na posmatračkom mjestu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Avanturistički park Peć Mlini i Ravlića pećina privlače sve veći broj turista (VIDEO)

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu