Bosna i Hercegovina     | 26.06.2023. 14:07 |

Primorac: Budućnost medija je u ubrzanoj digitalizaciji, konvergenciji i upotrebi UI-a (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Marijan Primorac izjavio je danas u Sarajevu da će budućnost medija zasigurno obilježiti ubrzana digitalizacija, konvergencija, kao i upotreba umjetne inteligencije za kreiranje i personalizaciju sadržaja.

Govoreći kao uvodničar na konferenciji "Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija" koju je danas u Sarajevu organizovala Federalna novinska agencija, Primorac je istakao da je konvergencija medija omogućila integraciju različitih platformi poput televizije, radija, novina i interneta.

- Korisnici danas imaju pristup raznovrsnom sadržaju preko različitih uređaja. Uz konvergenciju medija dolazi i sve veća sinhronizacija sadržaja i usluga. Stoga je ključno da medijske organizacije prate korak s digitalnim trendovima i prilagođavaju se novim platformama i navikama korisnika - rekao je Primorac.

Dodao je da je bitno istaknuti ulogu društvenih mreža u kontekstu budućnosti medija jer su postale ključni izvor informacija i kanal za interakciju, zbog čega su tradicionalni mediji morali prilagoditi svoje strategije kako bi opstali u digitalnoj eri. 

- One su transformisale i samu prirodu kreiranja sadržaja i diseminacije informacija. Sada svako može snimati videozapise, pisati blogove i izvještavati o događajima koji ih zanimaju. To je donijelo novu dinamiku i omogućilo više razina konvergencije, što posljedično utječe na promjene komunikacijskih obrazaca, informisanja, stvaranja i upotrebe kolektivnog znanja - naveo je Primorac.

Podsjetio je da već danas svjedočimo kako rapidni razvoj umjetne inteligencije ima značajan utjecaj na rad novinara, te da pozitivni aspekti upotrebe UI-a u novinarstvu uključuju automatizaciju rutinskih i ponavljajućih zadataka poput prikupljanja podataka, analize statistika ili pisanja vijesti temeljenih na predlošcima, pomoć u istraživanju i analizi, personalizaciju vijesti, provjeru činjenica i detekciju lažnih vijesti.

Primorac smatra da na organizacijskoj razini ključ uspjeha medija u budućnosti leži u inovaciji, prilagodljivosti i dvosmjernoj komunikaciji. 

- Tradicionalni mediji morat će se više koristiti novim formatima, digitalnim platformama, kako bi pružili autentično i relevantno iskustvo korisnicima. Tradicionalni mediji se suočavaju s demografskom fragmentacijom kada su medijske navike publike u pitanju. Stoga je ključno za medijske organizacije da budu inovativne i otvorene za korištenje novih tehnologija i alata za doseg široke publike koja ima različite interese i potrebe. Međutim, pritom načelo brzine i zarade ne smije ugroziti vjerodostojnost i objektivnost. Medijske organizacije moraju se aktivno boriti protiv dezinformacija, promicati medijsku pismenost i izgraditi povjerenje kod publike - poručio je Primorac.

Preuzmite VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Konvergencija medija u fokusu ovogodišnje konferencije PR, Media & Sport Days Mostariensis (VIDEO)

Promo

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj