Bosna i Hercegovina     | 09.11.2022. 13:39 |

Konvergencija medija u fokusu ovogodišnje konferencije PR, Media & Sport Days Mostariensis (VIDEO)

FENA Tomislav Glamuzina, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 9. studenoga (FENA) - Sedma Međunarodna znanstveno-stručna konferencija PR, Media & Sport Days Mostariensis s područja odnosa s javnošću otvorena je u srijedu u Mostaru.

- Tema ovogodišnje konferencije je „Konvergencija odnosa s javnošću, medija i sporta“, tema je aktualna i odlučili smo se za interdisciplinarni pristup. U sljedeća tri dana imat ćemo priliku čuti preko 40 izlaganja od izlagača iz šest zemalja – izjavio je uoči početka Konferencije predsjednik Organizacijskog odbora Marijan Primorac.

Posebno je istaknuo studentsku sekciju konferencije koja se održava petu godinu zaredom.

- Ove godine imamo najveći broj prijavljenih sudionika, a radi se od devet studentskih timova iz čitave regije. Tu su studenti iz Zagreba, Splita, Beograda, Mostara, Dubrovnika… Jedna od osnovnih misija naše konferencije je podupiranje mladih znanstvenika, s posebnim fokusom na studente – kazao je Primorac.

Program Konferencije podijeljen je u četiri sekcije, a osim studentske tu su još sekcije za medije, sport i odnose s javnošću.

- Pored navedenih sekcija imamo i tri panela na kojima gostuju vodeća imena iz područja koju paneli pokrivaju. Dodijelit ćemo i posebna priznanja za osobe koje su zaslužne za razvoj struke, kao i one koji istu podupiru - kazao je Primorac.

Sportski PR uvelike je razvijen na Zapadu, dok je kod nas još u povojima, kazao je Primorac.

- To je područje koje rapidno raste. Možemo vidjeti što je na posljednjem Svjetskom nogometnom prvenstvu uspjeh nogometaša Hrvatske značio za promidžbu zemlje. Sport je nešto što je neizostavan dio imidža države danas i ukoliko ga kvalitetno koristimo i integriramo u komunikacijske kanale, možemo prezentirati imidž, identitet i sve posebnosti države – istaknuo je.

Jedan od predavača na ovogodišnjoj konferenciji je i Đorđe Obradović, komunikolog sa Sveučilišta u Dubrovniku, a govorit će o utjecaju konvergencije medija na način života i razvitak društva.

- Konvergencija medija je suvremeni fenomen u kojem se stari mediji susreću s novim i prvi put u povijesti ljudskog roda primatelji poruka ujedno mogu biti pošiljatelji te milijarde ljudi komuniciraju javno. Upravo zbog toga javnog komuniciranja dolazi do govora mržnje, prostota, uvreda, i svatko od nas treba raditi na povećanju medijske pismenosti, bez obzira na profesiju, da se ponašamo u internetskim medijima kako bi se ponašali u vlastitom životu. Tehnologija se mora koristiti moralno i etično – poručio je Obradović.

Osim domaćih organizatora Konferencije, Studija odnosa s javnošću i Studija novinarstva Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ovogodišnji međunarodni suorganizatori su Fakultet za audiovizualne medije i kreativne tehnologije Sveučilišta primijenjenih znanosti Inland Norveška, Sveučilište Sjever iz Republike Hrvatske i Fakultet organizacionih nauka Univerzitet Beograd.

Sedmo izdanje Međunarodne znanstveno-stručne konferencije PR, Media & Sport Days Mostariensis od 9. do 11. studenoga može se pratiti u izravnom prijenosu Televizije Sveučilišta u Mostaru, koji je dostupan na linku.

Preuzmite VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Konferencija 'PR, Media & Sports Days' završena s fokusom na umjetnu inteligenciju i sport

Primorac: Budućnost medija je u ubrzanoj digitalizaciji, konvergenciji i upotrebi UI-a (VIDEO)

Ivković: Nogomet je nadrastao sam sport i postao dnevno-politička tema

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti