Bosna i Hercegovina     | 14.06.2023. 14:39 |

'Smart Balkan' finansira 450 grantova, važno jačati organizacije civilnog društva u BiH

FENA Foto: Ringier

BANJA LUKA, 14. juna (FENA) - Zašto vlast dodjeljuje grantove oranizacijama civilnog društva? Ovo je tema druge nacionalne konferencije projekta “Smart Balkan”, koja je danas u Banjoj Lluci okupila predstavnike organizacija civilnog društva, institucija i akademske zajednice.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva, koji zajedno sa partnerskim organizacijama realizuje ovaj projekat, poručila je da BiH treba bolje upravljanje na svim nivoima i u svim sektorima.

– Smatramo da Vlada nije dužna da finansira nevladine organizacije, ali jeste dužna da finansira dobre i korisne projekte za napredak lokalnih zajednica i bolji život građana BiH- istakla je Daguda.

Ona je ocijenila da svaki nivo vlasti u BiH ima saradnju sa organizacijama civilnog društva, kao i da lokalne zajednice izdvajaju dosta novca za ovaj sektor. Ipak, napomenula je da ima dosta nepravilnosti prilikom raspodjele novca, te izrazila nadu da će današnja konferencija doprinijeti tome da tih nepravilnosti bude što manje.

Projekat “Smart Balkan” podržala je Vlada Norveške grantom vrijednim više od 17 miliona eura tokom četiri godine. Zamjenik šefa misije Ambasade Kraljevine Norveške u BiH Hakon Kristensen Moe naglasio je da su jako civilno društvo i demokratski mediji s preduslov za razvoj svakog demokratskog društva.

– Za Norvešku nije pitanje da li podržati organizacije civilnog društva u BiH, nego na koji način. “Smart Balkan” projekat usmjeren je na jačanje organizacija civilnog društva u BiH, a projekat je od januara prošle godine dao dobre rezultate – ocijenio je on, uz napomenu da civilne organizacije jačaju demokratiju dajući glas građanima i vršeći „pritisak“ na političare da donose najbolje politike u korist javnosti.

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS Senka Jujić najavila je da će u okviru projekta “Smart Balkan” biti finansirano oko 450 grantova u različitim područjima društvenog života, kao što su teme u vezi sa borbom protiv organizovanog kriminala, podrškom ljudskim pravima, rodnom ravnopravnosti, te borbom protiv nasilja u porodici. Napomenula je da je Centar za promociju civilnog društva dugogodišnji partner ovog ministarstva i Vlade Srpske.

– Ministarstvo je imenovalo svog predstavnika u Upravni odbor projekta. Prepoznali smo značaj projekta kroz njegov glavni cilj, promociju civilnog društva i razvoja mreže civilnog društva na području zapadnog Balkana -  rekla je Jujić.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić poručio je da Vlada Srpske već godinama ima odličnu saradnju sa civilnim društvom, sa studentskim, omladinskim i drugim organizacijama civilnog društva.

– Putem projekta EU za civilno društvo održali smo pet različitih aktivnosti u koje je uključeno civilno društvo i ukazivali koliko je potrebno da ono bude uključeno u donošenje odluka Vlade RS – zaključio je Klokić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije