Bosna i Hercegovina     | 20.11.2023. 14:12 |

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

FENA Saopćenje, Foto/ CPCD

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) – Više od 50 učesnika, predstvnika organizacija civilnog društva, institucija, medija i građana, aktivno je doprinijelo diskusiji o temi „Zvanični mehanizmi za regionalnu reakciju na nasilje i prijetnje u online prostoru“ koja je održana online, putem Zoom platforme.

Cilj diskusije bio je razmjena iskustava iz oblasti reagovanja na ove, učestale pojave u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Razgovarano je o reakcijama u slučajevima svjedočenja nasilju ili ubistvu putem live streaminga, a kada se vijesti brzo prenose, o odgovornosti medija u izvještavanju o kriznim situacijama,  saopćeno je iz CPCD-a.

Panelisti su bili eksperti sa dugogodišnjim iskustvom i radom na identifikaciji i rješavanju problema online nasilja i reakcija na online prijetnje - Katarina Joneva, ekspertica za sigurnost na internetu iz Srbije, Ana Minevski, savjetnica za cyber sigurnost (Computer Incident Response Team) iz Crne Gore, Predrag Puharić, direktor Cyber Security Excellence Centre iz BiH.

Minevska je istakla da ne postoji jedinstveno rješenje koje može ublažiti rizike, već treba primijeniti višestruki pristup, uključujući unapređenje zakonodavstva, politika i regulative, ali uz obavezne napore civilnog društva, podizanje nivoa edukacije i razmjene među organizacijama, te da bi građani trebali postati aktivni u radu civilnog društva i organizacij.

Istaknuto je da veliki broj aktera iz cijele regije zapadnog Balkana shvata opasnosti u online prostoru i koliko je potreban zajednički mehanizam za brze reakcije.

Po mišljenju novinara Detektor.ba Enesa Hodžića, potrebno je početi od osvještavanja cjelokupnog društva kroz razvoj komunikacijskih mehanizama i razvoj edukativnih programa za medije, organizacije civilnog društva, državne institucije i građane, pa sve do zagovaranja saradnje s velikim tehnološkim kompanijama, pritiska na vlasti za provedbu odgovarajućih zakonskih i strateških rješenja, te u konačnici regionalnu saradnju s jasno podijeljenim ulogama.

Ovom prilikom inicirana su i uspostavljena partnerstva različitih organizacija iz regije, kako bi se zajednički radilo na podizanju svijesti o ovim važnim temama , te pružanju adekvatnih rješenja.

Diskusija je organizovana u sklopu projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a u šest država provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Sjeverne Makedonije i Albanije, sa ciljem jačanja participativne demokratije i euroatlanskih integracija u Albaniji, BiH, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu