Bosna i Hercegovina     | 15.05.2023. 10:05 |

'Brčansko srce' za više stotina sugrađanki obezbijedilo besplatnu mamografiju i ultrazvuk dojke

FENA Saopćenje, Foto/ Radio Brčko

BRČKO, 15. maja (FENA) - Udruženje građana oboljelih od malignih oboljenja “Brčansko srce”, u saradnji sa Udruženjem „Think Pink – Zajedno smo jedno“, realizuju projekat „Dani zdravlja“, u sklopu kojeg je u Brčkom pokretni mamograf.

- Kroz tu humanitarnu aktivnost, koja će trajati od 13. do 16. maja, 200 žena dobiti će besplatan mamografski pregled - kazala je Ramiza Musić, predsjednica brčanskog udruženja.

Navela je da od 2018. godine realizuju tu aktivnost sa pokretnim mamografom koji je ove godine četiri dana u Brčkom. Preko 300 žena obavit će preglede, i to mlađe od 40 godina obavit će ultrazvuk dojke, a starije od 40 mamografiju, javlja Radio Brčko. 

Cilj te humanitarne aktivnosti, a i stručnih predavanja koje organizuje Brčansko srce, je prvenstveno podizanje svijesti o prevenciji jer otkrivanje malignih oboljenja u što ranijem stadiju omogućava i izlječenje u većem postotku.

- Cilj je da i ako se desi da se bolest otkrije, da to bude na vrijeme. Za sve ove godine od 2018. imali smo otkrivena samo dva slučaja karcinoma pokretnim mamografom, a oko 1.000 žena je pregledano što je nešto dobro - dodala je Musić.

Semir Šabić, doktor ginekologije i akušerstva istakao je da je aktivnost Brčanskog srca za svaku pohvalu jer je to jedini način prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja.

- Statistički podaci za Distrikt kada je riječ o karcinomu dojke, koliko sam upoznat, prošle godine je bilo 35 novotkrivenih slučajeva. Izlječenje zavisi od stadija u kojem je karcinom otkriven ali je sto posto izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Zato je preveniranje veoma važno pogotovo jer sada oboljevaju i mlađe žene, a ima i slučajeva, mada rijetko, da oboljevaju i muškarci - pojasnio je Šabić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel