Ekonomija     | 26.04.2023. 12:47 |

U Sarajevu konferencija 'PIT Safety 2023' o zaštiti na radu (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Jačanje svijesti o nužnosti poštovanja zakonskih regulativa, o optimizaciji poslovnih procesa, ali prvenstveno o brizi o zaposlenima bit će u fokusu konferencije "PIT Safety 2023 - Ergonomija i zaštita radnika: zbog zakona ili radi zaposlenih?" koja se održava danas u Sarajevu.

Tarik Kadrispahić, direkor konsultantske kuće Targer E&C koja je jedan od organizatora konferencije, izjavio je da postoji mnogo pristupa u biznisu, a jedan od njih je maksimalna briga za radnika i njegovu dobrobit, što se vraća kroz posvećen i produktivan rad.

- Psihičko i mentalno zdravlje suštinski je važno, a ključno je kako dizajniramo svakodnevno okruženje za radnika. To je upravo cilj korporativne kulture kakvu želimo graditi - istakao je Kadrispahić.

Saša Bahtić, direktor kompanije Frontline, posvećene opremanju industrijskih pogona po principu sveobuhvatne usluge, naveo je da jedan od ključnih problema s kojim se svakodnevno susreću u bh. industriji nedostatak radne snage, a da rješenje za povećanje produktivnosti predstavlja upravo unapređenje ergonomije radnih procesa i briga o zdravlju zaposlenih. 

- Radnika koji nam je već na raspolaganju moramo sačuvati, unaprijedivši radni proces i radno mjesto. U Frontlineu smo upravo na ovim slabim tačkama vidjeli prostor za edukaciju kompanija, jačanje njihovog znanja o procesima te podizanje svjesnosti da je to potrebno - istakao je Bahtić.

Pojasnio je da pritom nije cilj, kako se to obično govori, iskoristiti kapacitete i ljude na najbolji način nego ih staviti u funkciju posla na najbolji način kako bi svima bilo bolje.

Na konferenciji je naglašeno da su optimalno osmisliti i konceptualno prilagoditi poslovne i radne prostore po osnovnim preporukama ergonomije, uvođenje humanijih i boljih praksi uz educiran pristup te praksi za bolji radni učinak, neminovan put uspješnih kompanija.

Učesnici konferencije imat će priliku prisustvovati panel-diskusijama i radionicama, te slušati stručna izlaganja o ergonomiji i zaštiti na radu.

Na konferenciji će biti predstavljeni i rezultati istraživanja o ergonomskim praksama i zaštiti na radu u bh. industriji.

Konferencija se održava u organizaciji konsultantske kuće Targer E&C, informativno-poslovnog portala PIT.ba i Frontlinea d.o.o.

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U UPFBiH održan prvi trening za kompanije o provedbi mjera zaštite na radu

Besplatna obuka za mala i srednja poduzeća o unaprjeđenju zaštite i sigurnosti na radu

FMRSP - Novi Zakon o zaštiti na radu prvi korak u reformi te oblasti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel