Bosna i Hercegovina     | 05.04.2023. 10:51 |

Merhamet Bihać bilježi povećan broj korisnika javnih kuhinja

FENA Foto: Fena

BIHAĆ, 5. aprila (FENA) - Merhamet Bihać u posljednje vrijeme bilježi porast broja zahtjeva za korištenje javne kuhinje. U javnim kuhinjama Merhameta za to područje trenutno se priprema 270 obroka. Još nemaju vlastiti prostor već rade kao podstanari u objektu kojem plaćaju kiriju 650 KM što nisu beznačajna sredstva, a mogla bi biti, kako kažu, upotrijebljena za humanitarne aktivnosti.

Direktor RO Merhameta Bihać Alen Prošić pola svoga životnog vijeka posvetio je humanitarnom radu, a jedan je od pokretača prve Javne kuhinje "Imaret“ na području Grada Bihaća koja je otvorena prije 18 godina. Nakon Bihaća, otvorena je Javna kuhinja 'Imaret' u Cazinu i do danas te dvije javne kuhinje rade i djeluju u službi onih kojima je potrebna pomoć, te onih koji sebi ne mogu pripremiti obrok. 

- Vodeći se islamskim principima kao što su humanost, solidarnost i suosjećanje sa onima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, svake godine pokrećemo akciju 'Iftar' čiji je osnovni cilj prikupljanje što više prehrambenih namirnica i finansijskih sredstava, kako bi se građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno korisnicima javnih kuhinja, te osobama koje iz objektivnih razloga ne mogu doći i preuzimati obroke u javnim kuhinjama, osigurao kvalitetan obrok i kvalitetan iftar – kazao je Prošić za Fenu.

Ramazan je mjesec solidarnosti i dobročinstva kada islamski vjernici imaju povećan osjećaj humanosti i više su spremni da potpomognu rad organizacija koje se bave humanitarnim radom. U tom kontekstu i RO Merhamet Bihać nastoji da u ovom mjesecu prikupi što veću količinu namirnica za potrebe javnih kuhinja, ali i ostale potrebe ugroženog stanovništva na području USK-a.

- U tome nam uveliko pomaže Merhametova centrala u Sarajevu koja nam je nedavno poslala šleper ramazanske pomoći što nam mnogo znači. RO Merhamet Bihać od Gradske uprave ima predviđena sredstva u budžetu u iznosu od 8.000 KM i to su sredstva koja bi trebala biti operativna tokom ove godine. S tim da su ta sredstva umanjena u odnosu na prošlu godinu za oko 4.000 KM jer na području Bihaća imamo još jednu javnu kuhinju koju je otvorila jedna druga humanitarna organizacija. Imamo obećanja od gradonačelnika Elvedina Sedića da će se kroz druge projekte i programe na neki način obezbijediti dodatna sredstva za funkcionisanje javne kuhinje - istakao je Prošić.

Naglašava da RO Merhamet ipak nikada nije bio oslonjen na kantonalni niti na općinske budžet i sve što rade realizuju uz pomoć dobročinitelja i donatora koji podržavaju njihove aktivnosti. 

Ovih dana se vrši distribucija obroka na kućne adrese korisnika javne kuhinje koji nisu u stanju da ga sami preuzmu. Pored toga, Regionalni Merhamet Bihać distribuira i iftare korisnicima koji poste, a koji su također u stanju socijalne potrebe. Većinom su to osobe koje su pred penziju, a trenutno su nezaposlene, i penzioneri koji imaju male penzije nedovoljne da pokriju osnovne troškove života.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Bihaću povećan broj korisnika javnih kuhinja i socijalno ugroženih građana

Izdvojeno 44.000 KM za pomoć socijalno ugroženim kategorijama na području Bihaća

Javnim kuhinjama u Goraždu, Prijedoru i Janji doznačeno 130.000 KM za potrebe povratnika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu