Bosna i Hercegovina     | 06.09.2022. 19:33 |

Javnim kuhinjama u Goraždu, Prijedoru i Janji doznačeno 130.000 KM za potrebe povratnika

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada KS

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Nakon provedene procedure Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava za održivi povratak za povratnike izvan Kantona Sarajevo, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS dodijelilo je ukupno 130.000 KM za rad javnih kuhinja za povratnike. 

Sporazume o dodjeli sredstava potpisala je danas resorna ministrica Ivana Prvulović sa predstavnicima Humanitarne organizacije 'Merhamet' Goražde, Udruženja građana Narodna kuhinja 'Optimisti' Prijedor i Udruženja Fond solidarnosti 'Hasna' Janja.

HO 'Merhamet' Goražde dodijeljeno je 50.000 KM za adaptaciju prostora, namijenjenog za javnu kuhinju za povratnike i socijalno ugroženo stanovništvo.

Predsjednik te humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac zahvalio je Komisiji resornog ministarstva jer je prepoznala važnost projekta kojim su aplicirali na Javni poziv, te odobrila novac za realizaciju.

- Projekt 'Narodna kuhinja i pekara za sve ljude koji su u potrebi' zaista je od velikog značaja za stanovnike Goražda i regije uz granicu sa Srbijom. Veliko hvala Kantonu Sarajevo i Ministarstvu za brzinu dodjele sredstava za taj naš projekt. Pomoć Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS najveća je koju smo dobili iz BiH, uz podršku naših partnerskih organizacija iz Amerike i Republike Turske - izjavio je Vrbanjac.

Narodnoj kuhinji 'Optimisti' iz Prijedora dodijeljeno je također 50.000 KM za rad kuhinje, nabavku paketa i lijekova za povratnike na područje prigradskih i gradskih naselja grada Prijedor, dok je Udruženju Fond solidarnosti 'Hasna' iz Janje dodijeljeno 30.000 KM.

I predsjednik Udruženja Narodna kuhinja 'Optimisti' Zijad Čanić zahvalio je za  dodijeljena sredstva ističući da su dobrodošla u trenutnim teškim okolnostima.

- Hvala za ukazano povjerenje, sredstva će biti utrošena kako je projektom i predviđeno - istakao je.

Predstavnica Kuhinje 'Hasna' iz Janje Amela Šehić pojasnila je da i ta kuhinja djeluje kao narodna kuhinja, već sedam godina, uglavnom zahvaljujući dobrovoljnom radu kao i prilozima humanitaraca. Predmet apliciranja na javni poziv Ministarstva je bila ugradnja toplotne pumpe za grijanje javne kuhinje 'Hasna'.

 - To je velika investicija koju nismo mogli samostalno realizirati. Zahvalni smo resornom ministarstvu i Komisiji za podršku iskazanim potrebama, kao i ministrici Ivani Prvulović za senzibilitet koji pokazuje za ljude u potrebi - istakla je Šehić.

Ministrica Prvulović smatra da su javne kuhinje značajna karika u sistemu socijalne zaštite.

- Obzirom da u mjestima, u kojima žive povratnici, ne postoji stabilan sistem finansiranja obroka u narodnim kuhinjama kao što je to slučaj sa finansiranjem toplog obroka u javnim kuhinjama Kantona Sarajevo, Ministarstvo je odlučilo značajnim iznosima podržati osnivanje i rad narodnih kuhinja koje obezbjeđuju, odnosno koje će obezbjeđivati obrok povratnicima, a aplicirale su na Javni poziv Ministarstva - naglasila je ministrica Prvulović, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Nikšić uputio dopis predsjedniku i premijeru RS-a

Milinković i Beriša obišli kuću obitelji Krvavac kod Gackog i osudili napad na povratnike (VIDEO)

Milinković i Beriša obišli kuću obitelji Krvavac kod Gackog i osudili napad na povratnike

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije