Magazin     | 12.12.2022. 08:21 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Internet, Foto/ Zorana Pavković

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - 

- 1760. Umro Andrija Kačić Miošić, hrvatski pjesnik, filozofski pisac i kroničar, autor najpopularnije hrvatske pučke knjige "Razgovor ugodni naroda slovinskoga".

- 1821. Rođen Gustave Flaubert, francuski prozaista, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca. Autor je djela “Gospođa Bovary”, zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala.

- 1863. Rođen Edvard Munch, norveški slikar jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza. Slika Krik, izvornog naziva "Očaj" najslavnija je Munchova slika koja spada u najprepoznatljivija svjetska djela.

- 1873. U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni kaos i uporaba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti, talira.

- 1894. Japanske trupe počele invaziju na Koreju.

- 1896. Guglielmo Marconi u Londonu prvi put javno prikazao bežičnu radiotelegrafiju.

- 1897. Osnovan Belo Horizonte, prvi planski izgrađeni grad u Brazilu. Do danas je taj grad toliko narastao da, zajedno sa svojom okolicom, čini treću najveću metropolitsku regiju u Brazilu (odmah iza Sao Paula i Rio de Janeira).

- 1913. Slika Leonarda da Vincija “Mona Lisa” pronađena u Firenci, dvije godine nakon što je ukradena iz muzeja Louvre u Parizu.

- 1915. Poletio prvi zrakoplov sačinjen u potpunosti od metala, koji je konstruirao Nijemac Hugo Junkers.

- 1915. Rođen Frank Sinatra, američki pjevač i filmski glumac koji je svjetsku slavu stekao nizom glazbenih hitova. Dobitnik je Oscara za film “Odavde do vječnosti”.

- 1920. Konstituirana Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad Skupštine, kojom je predsjedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest mjeseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28. lipnja 1921.

- 1983. Šiitski ekstremisti aktivirali automobile bombe ispred američkog i francuskog veleposlanstva u Kuvajtu. Pet osoba je poginulo, a 86 ranjeno.

- 1992. Na indonezijskim otocima Flores i Babi u potresu poginulo najmanje 2.200 ljudi.

- 1993. Rusi na referendumu izglasali novi ustav kojim je predsjednik Boris Jeljcin dobio široka ovlaštenja. Spor oko ustava doveo je početkom listopada do konflikta s komunistima i ekstremnim nacionalistima u kojem je poginulo više od 150 ljudi.

- 2000. Eritreja i Etiopija potpisale u Alžiru mirovni sporazum kojim je okončan dvogodišnji pogranični rat u kojem su poginule desetine tisuća ljudi.

- 2001. Nakon dvodnevnog suđenja, francuski major Pierre-Henri Bunel osuđen na pet godina zatvora, od kojih tri uvjetno, zbog odavanja vojnih tajni o pripremama NATO-a za bombardiranje SRJ 1998. godine

- 2006. Umro Peter Boyle, američki glumac, otac iz serije "Svi vole Raymonda". Proslavio se glumeći Frankensteinovo čudovište u parodiji Mela Brooksa "Mladi Frankenstein", a glumio je i u filmovima "Taksist" te "Malcom X".

- 2012. Haški tribunal osudio generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine.

- 2015. Predstavnici 195 zemalja usvojili u Parizu globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena s ciljem održavanja globalnog zagrijavanja do 1,5 stupnjeva Celzijusa.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu