Magazin     | 12.12.2019. 07:55 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) -

- 1586. Umro Istvan Batori, knez Transilvanije od 1571. i poljski kralj od 1575., koji je tijekom vladavine konsolidirao zemlju i osigurao poljsku prevlast na Baltiku. Osnovao je sveučilište u Villnusu 1579.

- 1821. Rođen Gustave Flaubert, klasik francuskog realističnog romana, autor djela "Gospođa Bovari", zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala.

- 1863. Rođen Edvard Munch, norveški slikar, jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza. Slika "Krik",  izvornog naziva "Očaj", najslavnija je Munchova slika koja spada u najprepoznatljivija svjetska djela. 

- 1873. U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni kaos i uporaba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti, talira.

- 1894. Japanske trupe počele invaziju na Koreju.

- 1896. Guglielmo Marconi je u Londonu prvi put javno prikazao bežičnu radiotelegrafiju.

- 1913. Slika Leonarda da Vincija "Mona Lisa" pronađena je u Firenci, dvije godine nakon što je ukradena iz pariškog muzeja Louvre.

- 1915. Rođen Frank Sinatra, američki pjevač i filmski glumac, koji je svjetsku slavu stekao nizom glazbenih hitova. Dobitnik je Oscara za film "Odavde do vječnosti".

- 1915. Poletio prvi zrakoplov načinjen u potpunosti od metala, koji je konstruirao Nijemac Hugo Junkers.

- 1920. Konstituirana Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad Skupštine, kojom je predsjedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest mjeseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28. lipnja 1921.

- 1975. Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu za kemiju, za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

- 1983. Šiitski ekstremisti aktivirali automobile bombe ispred američkog i francuskog veleposlanstva u Kuvajtu. Pet osoba je poginulo, a 86 ranjeno.

- 1992. Na indonezijskim otocima Flores i Babi u potresu je poginulo najmanje 2.200 ljudi.

- 1993. Rusi na referendumu, prvom slobodnom izjašnjavanju od 1917. izglasali novi ustav kojim je predsjednik Boris Jeljcin dobio široka ovlaštenja. Spor oko ustava doveo je početkom listopada do konflikta s komunistima i ekstremnim nacionalistima u kojem je poginulo više od 150 ljudi.

- 2000. Eritreja i Etiopija potpisale u Alžiru mirovni sporazum kojim je okončan dvogodišnji pogranični rat u kojem su poginule desetine tisuća ljudi.

- 2003. Umro Hajdar Alijev, bivši predsjednik Azerbejdžana, koji se na političkoj sceni te zemlje nalazio više od 30 godina. Naslijedio ga je sin Ilham Alijev.

- 2006. Umro Peter Boyle, američki glumac, otac iz serije "Svi vole Raymonda". Proslavio se glumeći Frankensteinovo čudovište u parodiji Mela Brooksa "Mladi Frankenstein", a glumio je i u filmovima "Taksist" te "Malcom X".

- 2012. Haški tribunal osudio generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine.

- 2015. Predstavnici 195 zemalja usvojili u Parizu globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena. Cilj sporazuma je održavanje globalnog zagrijavanja na ispod dva stupnja, odnosno do 1,5 stepnja Celzijusa, kako su zatražile zemlje najviše pogođene klimatskim promjenama.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo