Kultura     | 21.11.2022. 08:48 |

8. VIVA fillm festival otvara dokumetnarni film '’To je Toma'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Premijerom dokumentarnog filma "To je Toma" o popularnom pjevaču Tomi Zdravkoviću, 1. decembra u Kinoteci BiH u Sarajevu bit će otvoren 8. VIVA meunarodni film festival ekološkog, turističkog, religijskog i omladinskog bh. filma, koji će trajati do 4. decembra. 

 

 

 

U filmu reditelja Bobana Rajkovića prikazani su brojni snimci i fotografije koje su nastale tokom karijere ovog legedarnog pjevača narodne muzike.

U filmu o Tomi, između ostalih govore, supruga Gordana Zdravković, menadžer Sadik Paja Pašić, novinar i pisac knjige o Tomi Zdravkoviću Nikola Kankaraš,  muzičari Zoran Kalezić, Hasan Dudić,  glumice Tanja Bošković, Danica Maksimovć.

Istoga dana publika će se moći podsjetiti i grad prix ostvarenja VIVA film festivala, filma "Naše korijenje",  francuskog reditelja Andrea Russela.

U okviru ovog izdanja Festivala sarajevskoj publici bit će prikazano 45 filmova iz 28 zemalja svijeta u kategorijama ekologija, religija, turizam i bh. omladinski film.

Na konkurs je ove godine prijavljeno 1.420 filmova, tako da je selektovano ukupno 12 sati kvalitetnog programa za ljubitelje dokumentarnog i kratkog metra, rekao je umjetnički direktor bh. reditelj Ratko Orozović.

Sve projekcije bit će održane u Kinoteci BiH, ulaz je slobodan, a detaljan program sa satnicama projekcija može se pronaći na oficijalno portalu VIVA film festivala www.vivaba.com.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dokumentarnim filmom 'To je Toma' otvoren 8. VIVA film festival

Otvoren konkurs za VIVA film festival

Filmu 'SamosAmazonia' Grand prix 7. VIVA film festivala

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel