Bosna i Hercegovina     | 28.07.2022. 13:47 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

KS - Novim zakonom o robnim rezervama do veće transparentnosti

FENA Saopćenje, Foto/ Direkcija za robne rezerve

SARAJEVO, 28.jula (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o robnim rezervama Kantona Sarajevo koji će biti upućen u dalju proceduru prema Skupštini KS. Predlagač zakona je Direkcija za robne rezerve KS, a koji se mijenja prvi put nakon 1999. godine.

Direktorica Direkcije za robne rezerve KS Jelena Pekić je pojasnila da se najznačajnije promjene u novom zakonu tiču tajnosti podataka poslovanja robnih rezervi i nabavke roba robnih rezervi, te usklađivanja sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

- Direkcija će buduće nabavke roba robnih rezervi provoditi u skladu sa Zokonom o javnim nabavkama čime se značajno povećava transparentnost rada Direkcije. Nadalje, bit će izuzete samo one nabavke koje mogu dovesti do otkrivanja tajnih podataka, a o čemu odluku donosi Vlada KS. Vlada mora imati instrumente i alate za brzo djelovanje u vanrednih okolnostima, što i jeste suština postojanja robnih rezervi - istakla je Pekić.

Nacrtom zakona jasno se precizira koji podaci se smatraju tajnim podatkom, te defnišu procedure rada i djelovanja između Direkcije i Vlade.

Važne nove odredbe jesu i da nacrt zakona sadrži popis roba koje čine robne rezerve KS, petogodišnje planiranje strukture robnih rezervi, te osnivanje mreže volontera za potrebe djelovanja u vandrednim okolnostima.

Iz Direkcije su istakli da vjeruju da će zastupnici i zastupnice u Skupštini KS podržati nacrt Zakona koji će se uputiti u javnu raspravu, gdje očekujemo da se uključi zainteresovana javnost kako bi dali svoje prijedloge i sugestije ka što boljem tekstu zakona i uređenju date oblasti, saopćeno je iz Direkcije za robne rezeve KS.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

KS - I tokom ove godine pomoć boračkoj populaciji u vidu prehrambenih proizvoda

Vlada KS utvrdila Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo

KS - Kroz mehanizam robnih rezervi osigurana donacija u pelenama za ugrožene porodice

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel