Bosna i Hercegovina     | 03.02.2022. 16:01 |

KS - Kroz mehanizam robnih rezervi osigurana donacija u pelenama za ugrožene porodice

FENA Saopćenje

SARAJEVO 3. februara (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo na sjednici je danas donijela odluku da se porodicama s djecom u stanju socijalne potrebe doniraju određene količine proizvoda za higijenu djece, pelene i vlažne maramice iz zaliha robnih rezervi Kantona Sarajevo, na inicijativu Direkcije za robne rezerve KS.

Direkcija za robne rezerve redovno prati kretanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, a kazala direktorica te institucije Jelena Pekić, kaže da je značajno povećanje cijena osnovnih životnih namjernica, što u konačnici utiče na povećanje troškova života, naročito u otežanim okolnostima uslijed djelovanja Covid-19 virusa.

- Direkcija će distribuciju proizvoda za njegu djece vršiti u saradnji sa Kantonalnim Centrom za socijalni rad i Udruženjem građana Pomozi.ba. Izuzetno je važno da imamo partnere u zajednici za ovaj proces jer samo tako možemo prepoznati stvarne potrebe i reagovati na vrijeme - kazala je Pekić.

Pojasnila je da je pored rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, prema zvanično dostupnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, došlo je i do značajnog porasta cijena pelena. U oktobru i novembru 2021. godine cijene pelena su bile veće za 14,24, odnosno 15,17 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Sredstva Direkcije za nabavku robnih rezervi budžetom za 2022. godinu povećana su za dodatnih 20 posto u odnosu na 2021. godinu.

To će, po riječima Pekić, značajno pozitivno uticati na povećanje ukupnog nivoa zaliha robnih rezervi u Kantonu Sarajevo, međutim da bi Direkcija robnih rezervi mogla značajnije utjecati na poremećaje na tražištu potrebno je duži vremenski period povećavati finansijska sredstva za kupovinu robe, saopćeno je iz Direkcije za robne rezerve KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sattler uručio ključeve specijalnog vozila Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli