Bosna i Hercegovina     | 14.07.2022. 08:02 |

U Odžaku održana 'Biciklijada sjećanja'

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada PŽ

ODŽAK, 14. jula (FENA) - U organizaciji Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Posavske županije i udruga Vijeće mladih i Lipa u srijedu je u Odžaku održana "Biciklijada sjećanja".

Biciklijada je promocija ekološkog života, a ujedno i sjećanje na dan kada je protjerano stanovništvo Odžaka 1992. godine, kada se promijenio život stanovnika ovog grada u Posavini i okolnim mjestima, saopćili su organizatori.

Biciklijada sjećanja započela je na skeli u Svilaju gdje je bio odlazak, ali i povratak mještana, a završila je u Odžaku gdje je odata počast svim braniocima 102. odžačke brigade.

Biciklijada nije bila takmičarskog karaktera, a u njoj je učestvovalo oko 150 biciklista uzrasta od 7 do 77 godina. Tom prigodom nagrađeni su najstariji i najmlađi učesnik, a za sve sudionike organizovan je doček sa zakuskom.

Prisutnima se obratio Ivo Lubina, predsjednik Ekološke udruge Lipa, i fra Tomas, gvardijan samostana Plehan, koji je i sam strastveni rekreativni biciklist i ljubitelj prirode.

- Cilj biciklijade je razvijanje zdravog života i ujedno podsjećanje na dan kada smo morali napustiti svoj voljeni grad, te zahvaljujući jednoj maloj Skeli na Savi kod Svilaja izvući gotovo svo stanovništvo i spasiti se. Ujedno je to podsjećanje na povratak istom tom Skelom u naš grad nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma- kazao je ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Posavskog kantona Anes Osmanović.

Dodao je kako je biciklijada održana četvrti put te da je postala tradicija.

- Biciklijada je postala tradicija i četvrti put je održana, samo ne više trasom autoputa koridora VC, nego regionalnom cestom koja prolazi prelijepim obroncima planine Vučijak. Raduje nas činjenica da se nakon prošle biciklijade i naše vožnje autoputem on otvorio i sada je u funkciji zajedno sa mostom i graničnim prijelazom Svilaj, koji će sigurno biti pokretač razvoja cijele regije – ocijenio je Osmanović.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čović: Potpora većih razina Općini Odžak neće izostati

Deminerski timovi FUCZ kod Odžaka očistili 216.199 m2 sumnjive površine

Na 'Biciklijadi sjećanja' u Odžaku više od 200 biciklista

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu