Kultura     | 05.07.2022. 10:01 |

Lujanović: Cilj je bio stvoriti predstavu koja bi podsjetila na strahote rata

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

JAJCE, 5. jula (FENA) - Predstava „Kroz proces 10-6-93“ Marine Petković Liker i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar izvedena je šestog dana Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u okviru Takmičarskog programa.

 

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu u kojem je 10. juna 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu, poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

Publika koja je uspjela da uđe na predstavu zbog ograničenog broja posjetilaca ovu predstavu koja se odvija u tri scene i koja je i bolna i katarzična i opominjuća nerijetko je suzama popratili scene u kojima se na licima glumaca bez puno riječi možda tek pokretima, mimikom naslućivala bol roditelja.

-Nakon što sam napisala seriju tekstova o ratnim žrtvama u Središnjoj Bosni tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba i, emotivno i intimno  se odmaknula od takvih tema, ravnatelju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Ivanu Vukoju predložila sam da Kazalište na čijem je čelu, pokuša napraviti predstavu koja bi tematizirala stvarni događaj - smrti osmero djece hrvatske nacionalnosti na igralištu u Vitezu 10. juna a 1993. godine. Vukoja je to prihvatio, kao i izbor i prijedlog redateljice, Marine Petković Liker, profesorice s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naša zajednička ideja je bila stvoriti predstavu u kojoj će publika osjetiti jedno bivanje u prostoru i vremenu, bivanje među ljudima i njihovim bolnim, pomiješanim osjećajima, kako bi naše društvo militantno i po govoru i po ponašanju, zapravo podsjetili na sve moguće strahote rata koji nam se dogodio - kazala je za Fenu stručna suradnica na predstavi  novinarka Glorija Lujanovć govoreći o nastanku predstave.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

HNK Mostar oglasio se povodom izjave predsjednika Gradskog Vijeća Grada Mostara

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti