Bosna i Hercegovina     | 17.06.2022. 12:23 |

Delegacija PSBiH putuje u Istanbul na parlamentarnu konferenciju o problemima migracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić, te predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Predrag Kožul učestvovaće na Globalnoj parlamentarnoj konferenciji o migracijama i izbjeglicama, koja će biti održana 20. i 21. juna u Istanbulu.

Na Konferenciji pod nazivom “Parlamenti i globalni ugovori o migracijama i izbjeglicama: kako doći do bolje međunarodne saradnje i nacionalne implementacije”, u organizaciji IPU i Velike narodne skupštine Turske, bit će riječi o implementaciji Globalnog ugovora za bezbjedne, uređene i zakonite migracije (GCM) i Globalnog ugovora o izbjeglicama (GCR), dokumentima koje je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila u decembru 2018. godine i koji se smatraju ključnim za upravljanje međunarodnim migracijama.

Globalna parlamentarna konferencija u Istanbulu prilika je da parlamentarci ocijene napredak u provođenju spomenutih dokumenata, te da razmotre izazove koji stoje na putu snažnijeg kolektivnog, bilateralnog i nacionalnog djelovanja u vezi s pitanjem migracija.

Očekuje se da će tokom konferencije, koja je podijeljena u šest sesija, biti predstavljene najbolje parlamentarne prakse u suočavanju s problemom migracija, kao i da će biti identifikovani dalji konkretni koraci koje parlamenti, zajedno ili pojedinačno, mogu preduzeti kako bi promovisali snažniju međunarodnu saradnju, ali i državnu implementaciju globalnih ugovora o migracijama i izbjeglicama.

Očekuje se da će tokom dvodnevne konferencije u Istanbulu, Delegacija PSBiH imati i bilateralne susrete s predstavnicima parlamenata zemalja članica IPU, najavljeno je iz PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sattler nakon sjednica federalnog i državnog parlamenta: Još jedan dan propuštenih prilika

Čović i Ghelichkhan o unapređenju saradnje BiH i Irana i reformi bh. izbornog zakonodavstva

Pahor potvrdio da će izbore za slovenski Državni zbor raspisati za 24. travnja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel