Najave     | 13.06.2022. 10:06 |

U Budvi regionalni sastanak šefova graničnih policija zapadnog Balkana

FENA Saopćenje, Foto/ IOM

BUDVA, 13. lipnja (FENA) - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizira "Regionalni sastanak šefova graničnih policija zapadnog Balkana" koji će se održati u hotelu Avala u Budvi u Crnoj Gori, 14. i 15. lipnja.

Tom prilikom medijima će se u utorak, 14. lipnja, u 11 sati obratiti Donatella Bradić, voditeljica IOM-ovog subregionalnog tima za upravljanje migracijama.

Sastanak će okupiti izaslanstva na visokoj razini iz granične policije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova u cilju poticanja suradnje u upravljanju migracijama unutar regije, najavljeno je iz IOM-a.

Ističu kako će sastanak biti prilika da se razgovara o trendovima, izazovima i budućim aktivnostima vezano za humanitarno upravljanje granicom, kao i o odgovoru na sigurnosne izazove koji se tiču granica na zapadnom Balkanu, a uzevši u obzir principe zaštite migranata i poštovanje ljudskih prava.

Izaslanstva će također razgovarati o aranžmanima readmisije te suradnji sa zemljama porijekla, učeći iz dobrih praksi Danske, Gruzije i Turske.

Sastanak je organiziran u okviru dva podregionalna instrumenta za financiranje, "Instrument za izgradnju kapaciteta na zapadnom Balkanu za readmisiju (WBCAP)" i "Instrument za izgradnju kapaciteta na zapadnom Balkanu za integrirano upravljanje granicom (WBIBM)", koje podržava Ministarstvo vanjskih poslova Danske, a kroz koje IOM pruža konstantnu podršku vlastima zapadnog Balkana u jačanju domena upravljanja granicom, podržavanju odgovora na izazove sigurnosti granica zasnovanom na poštovanju prava, kao i jačanju sustava readmisije, navodi se u najavi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Crna Gora: Predsjednik Općine Budva priveden, pa pušten na slobodu

Predstavnici Gospodarske komore FBiH na konferenciji o korištenju morskih i pomorskih resursa

Lavić zalutao u Budvi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel