Kultura     | 18.05.2022. 14:10 |

Leka: Istražiti kako muzeji mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe

FENA Nermina Omerbegović,

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Međunarodni dan muzeja, 18. maj obilježava se od 1977. godine na preporuku Međunarodnog savjeta za muzeja (ICOM). Na ovaj dan se nastoje javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda, te afirmirati muzeje kao javne ustanove.

Tema koju svake godine u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja predlaže ICOM, omogućava muzejima svijeta da se usredotoče na isti sadržaj pa poruke muzejske zajednice snagom sinergije snažnije odjekuju u javnosti. Tome, naravno, doprinose i stalne preporuke uz taj dan, kojima je cilj da posjetitelju olakšaju pristup u muzej, kao što su slobodan ulaz, ali i organiziranje različitih događanja poput organiziranja promotivnih kampanja, otvaranja izložbi, otvaranja novih muzejskih prostora, produženog radnog vremena, organiziranja koncerata.

Predsjednica ICOM-a BiH i direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka u izjavi za Fenu kazala je da su muzeji širom BiH pozvani da 17. put učestvuju u ovogodišnjoj proslavi MDM-a te da kroz temu Moć muzeja (The Power of Museums) istraže na koje sve načine mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe.

Leka ističe da je vrijeme u kojemu živimo doba sveopće neizvjesnosti u cijelome svijetu.

- Uz ekološke i klimatske poremećaje, globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti Covid-19 blokirala je ekonomiju, te je uticala na socijalnu, obrazovnu, ali i sve sfere života. Usprkos svemu što se dogodilo, ili se događa, misija muzeja se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu razvoju društva - kazala je Leka.

Predsjednica ICOM-a BiH i direktorica Muzeja Sarajeva podsjeća da ICOM Bosne i Hercegovine od 2006. godine na inicijativu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), potiče bosanskohercegovačke muzeje da obilježavaju Međunarodni dan muzeja kako bi se javnost upoznala s različitim aspektima rada i djelovanja muzeja, njihovim problemima, te spoznala važnost ovih institucija za društvo i njegov razvoj.

Leka ističe da su muzeji tu da nas uče o našoj prošlosti i otvaraju naše umove novim idejama.

- Na Međunarodni dan muzeja želimo istražiti na koje sve načine mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe, ali istražiti i potencijal muzeja koji, kroz tri aspekta, donose pozitivne promjene u svojim zajednicama - Moć ostvarivanja održivosti: Muzeji su strateški partneri u implementaciji Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Kao ključni akteri u svojim lokalnim zajednicama, oni doprinose širokom izboru ciljeva, koji uključuju podstaknu kratkog spoja i socijalne ekonomije i širi naučne informacije o izazovima u okolišu. - Moć inovacija na digitalizaciji i pristupačnosti: Muzeji su postali inovativni tereni za igranje gdje se nove tehnologije mogu razviti i primijeniti na svakodnevni život. Digitalne inovacije mogu učiniti muzeje pristupačnim i angažovanim, pomažući publici da razumije složene i nijansiranije koncepte. - Moć izgradnje zajednice kroz obrazovanje: Kroz muzejske zbirke i programe. Podržavanjem demokratskih vrijednosti i pružanjem cjeloživotnog učenja muzeji doprinose izgradnji informiranog i angažiranog civilnog društva - kazala je povodom Međunarodnog dana muzeja predsjednica ICOM-a BiH Alma Leka.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Crvena lista, na kojoj su Hagada i tri predmeta iz BiH, sredstvo u borbi protiv ilegalne trgovine

Muzeji su institucije kojima se još vjeruje, ali se susreću s brojnim izazovima

Spahić: Međunarodni dan muzeja je dan memorije čovječanstva

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel