Kultura     | 16.05.2022. 15:56 |

Muzeji su institucije kojima se još vjeruje, ali se susreću s brojnim izazovima

FENA Nermina Omerbegović,

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja u prostoru Brusa bezistana depadansu Muzeja Sarajeva danas je održano predavanje “Izazovi u muzejima Jugoistočne Europe” o čemu je govorila predsjednica ICOM-a Jugoistočne Evrope Evrope Alenka Černelić Krošelj.

Ona je govoreći o izazovima s kojima se muzeji susreću kazala da su u većini država muzeji bili dugo zatvoreni. To je bio i period problema s finansiranjem, s budžetima ovih institucija. Krošelj je istakla da je za većinu muzeja još značajno javno finansiranje.

Istakla je značaj finansijske potpore publike. Izazov kad se govori o muzejima danas, kako je navela je i kako pridobiti publiku. Ukazala je i na značaj digitalizacije, te potrebu veće vidljivosti kad je riječ o turizmu, novim znanjima, novim kompetencijama.

Direktorica Etnografskog muzeja u Zagrebu, i predsjednica INTERCOM-a (ICOM-ov Komitet za muzejski menadžment) Goranka Horjan navela je značaj međunarodne saradnje u okviru ICOM-a.

Horjan je kazala da su u okviru projekta koji je rađen sa Komitetom za muzeje moderne umjetnosti (CIMAM) identificirali pojavu sve jačeg utjecaja politike na rad muzeja te istakla da je sve veći interes politike da ulazi u muzeje i tamo na neki način nalazi prostor u kojem širi uticaj na građane.

- Inače Muzeji važe kao institucije kojima se još uvijek vjeruje - kazala je Horjan, dodavši da kod muzeja još postoji prostor neutralno obojene informacije, koji je prepoznat kao validan.

- Opasnost vidimo u tome da se pokuša ući u tu sferu javnog utjecaja - rekla je Horjan.
 
Danas je u okviru obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja u prostoru Brusa bezistana promovisana publikacija "Museum Watch Governance Management Project".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Isak se sastao sa v.d. direktorice JU Muzej Sarajeva

U Muzeju Sarajeva otvorena stalna postavka 'Sarajevo kao imaginacija'

Karađoz teatrom Muzej Sarajeva započeo obilježavanje 75 godina postojanja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel