Bosna i Hercegovina     | 23.03.2022. 13:52 |

Prosvjetarima u USK-u obećano ispunjavanje zahtjeva, uskoro i potpisivanje Sporazuma

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 23. marta (FENA) - Predstavnici sindikata obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) i pregovarački tim kantonalne vlade postigli su usmeni dogovor, koji prosvjetnim radnicima između ostalog garantuje izjednačavanje osnovne plate sa svim drugim budžetskim korisnicima. To najvjerovatnije znači i skorašnji prekid svakodnevnog štrajka upozorenja u srednjim školama, dok je zvanično potpisivanje Sporazuma najavljeno za neki od narednih dana.

-Moram istaći da smo zadovoljni onim što nam je obećano i zaista se nadamo da ovaj put sve neće ostati samo na tim obećanjima. Ispoštovan je naš zahtjev o povećanju osnovne plate i to od aprila ove godine, iako smo mi to tražili retroaktivno od početka godine. Već do kraja mjeseca Vlada bi tebala usvojiti skalarnik o prijevozu radnika koji putuju na posao i s posla, dok bi do septembra trebale biti napravljene i izmjene i dopune pravilnika o napredovanju i tehnološkom višku - izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o rješavanju problema nabavke energenata za nekoliko srednjih škola u kantonu.

-Imamo obećanje da će to biti riješeno do petka i tu smo ovaj put zaista vidjeli iskrenu namjeru. Insistirat ćemo na tome da se ti problemi više ne ponavljaju. Već večeras ćemo o svemu obavijestiti kompletno naše članstvo, nakon čega će se donijeti odluka o eventualnom prekidu štrajka upozorenja, odnosno održavanju ili otkazivanju najavljenog protestnog okupljanja u subotu, 26. marta - riječi su predsjednika Sindikata srednjoškolskog obrazovanja Samira Fajića.

Iz Vlade Unsko-sanskog kantona najavili su brzu konkretizaciju dogovorenog s prosvjetnim radnicima, te su uvjereni u pozitivan ishod razgovora i pregovora s predstavnicima svih kantonalnih sindikalnih podružnica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Lječilište Gata potpisali sporazum o izgradnji sale za kineziterapiju

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel