Bosna i Hercegovina     | 17.12.2021. 13:08 |

Nema pretpostavki za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka ‘Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH’.

Revizija učinka na zadatu temu rezultat je saradnje Ureda za reviziju sa organizacijama civilnog društva, u procesu godišnjeg planiranja revizije učinka.

Revizija učinka je, kako navode iz Ureda,  provedena sa ciljem da se utvrdi da li su osigurane osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama koje naplaćuju institucije BiH.

Nalazi i zaključci revizije ukazuju da nisu osigurane osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama, koje naplaćuju institucije BiH. Te pretpostavke podrazumijevaju racionalizaciju i optimizaciju sistema taksi i naknada, postojanje metodologije prilikom njihovog određivanja, zadovoljenje principa transparentnosti, bolje planiranje i efikasnu naplatu te vrste prihoda.

- Zbog neispunjavanja reformskog opredjeljenja od Vijeća ministara BiH u oblasti parafiskalnih nameta, odnosno taksi i naknada, nije izvršena optimizacija kao jedan od ključnih koraka koji bi vodio ka rasterećenju privrede. Vijeće ministara BiH je propustilo da uradi potrebnu optimizaciju broja i visine taksi koje se naplaćuju. Na takav način nije se doprinijelo unapređenju javne usluge i optimiziralo finansijsko opterećenje građana i privrednih subjekata. Nepostojanje metodologije, transparentnosti i nepouzdano planiranje može ugroziti smisao taksi i naknada, a nedostaci u procesu naplate i kontrole naplate taksi i naknada mogu rezultirati i rezultiraju gubitkom prihoda po toj osnovi – navodi se u saopćenju Ureda za reviziju institucija BiH.

Kako se dodaje, preporuke su upućene Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH i institucijama iz odabranog uzorka revizije.

- Realizacijom datih preporuka stvorit će se, između ostalog, i bolje pretpostavke za efikasno upravljanje tom vrstom prihoda te optimizirati opterećenje za građane i privredne subjekte - navodi se.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ured za reviziju institucija BiH objavio prvu grupu izvještaja za 2019. godinu

Ured za reviziju - Potrebno nastaviti aktivnosti na unapređenju transparentnosti

Revidirani izvještaji 74 institucije BiH, dato 12 čisto pozitivnih mišljenja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel