Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 15:43 |

Ured za reviziju - Potrebno nastaviti aktivnosti na unapređenju transparentnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je praćenje realizacije preporuka za dva izvještaja revizije učinka „Transparentnost rada institucija Bosne i Hercegovine“ i „Efikasnost sistema deminiranja u Bosni i Hercegovini''.

Rezultati praćenja ukazuju na napredak u stanju u oblastima u odnosu na period kada su obavljene revizije, saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Za svaku od preporuka datih u spomenutim izvještajima preduzete su određene aktivnosti, a 22 posto preporuka je u potpunosti realizovano, 67 posto preporuka je djelimično realizovano, a za 11 posto preporuka nadležne institucije su preduzele početne aktivnosti.

Kako se nadalje navodi, u oblasti transparentnosti preduzete su brojne aktivnosti pokrenute od Vijeća ministara BiH i nadležnih institucija, te su donesene Politika i Standardi proaktivne transparentnosti.

Istovremeno, Ministarstvo pravde BiH je uradilo i pokrenulo proces javnih konsultacija o izmjenama Zakona o slobodi pristupa informacijama, međutim "proces izmjena navedenog zakonskog propisa odvija se suviše sporo".

- Potrebno je nastaviti aktivnosti na unaprjeđenju transparentnosti jer i dalje postoje institucije koje nisu zadovoljile minimalne zahtjeve o sadržaju službenih internet stranica. Također, sve institucije ne vrše analizu zadovoljstva korisnika o informacijama koje im pruža njihova internet stranica - navodi se u saopćenju.

Na uspostavljanju efikasnog sistema deminiranja, također, su pokrenute mnoge aktivnosti.

Međutim, taj proces je dugotrajan i zahtijeva brojne sistemske i pojedinačne aktivnosti uključenih institucija.

Iz Ureda za reviziju navode da značajan iskorak ka unaprjeđenju stanja u oblasti deminiranja predstavlja  usvajanje Strategije protivminskog djelovanja BiH.

Nadalje, podsjećaju da je Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) pripremio, a Komisija za deminiranje u BiH u aprilu 2018. godine usvojila i dva poglavlja novih Standardnih operativnih procedura BHMAC-a za humanitarno deminiranje.

- Održane su i dvije sjednice Odbora donatora, što je svakako napredak, jer se prije ovog perioda nisu sastajali čak deset godina. Međutim, činjenica da u procesu deminiranja i dalje postoje nepravilnosti i da se događaju nesreće, ukazuje na potrebu daljnjeg unaprjeđenja, kako propisa tako i obezbjeđenja i kontrole kvaliteta koju provodi BHMAC - navodi se.

Postignutom unaprjeđenju su doprinijele realizovane preporuke iz izvještaja revizije učinka, a preduzimanjem daljih aktivnosti na realizaciji preporuka koje su trenutno djelimično realizovane i onih kod kojih su preduzete početne aktivnosti, ostvario bi se dodatni napredak u obje revidirane oblasti, smatraju u Uredu za reviziju institucija BiH.

Detaljnije informacije o rezultatima provedenog praćenja dostupne su u izvještaju objavljenom na web stranici Ureda za reviziju www.revizija.gov.ba, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Predstavljanje preporuka za povećanje sigurnosti i inkluzivnosti u Mostaru

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli