Bosna i Hercegovina     | 11.11.2021. 13:58 |

Softić učestvovao na sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić učestvovao je na online Interparlamentarnom sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, na kojem je upozorio na činjenicu da su ključne državne institucije u BiH već tri mjeseca u potpunoj blokadi.

Naglasio je kako je politička kriza i stanje zamrznutog konflikta zaustavilo aktivnosti BiH u procesu evropskih integracija.

Po njegovim riječima, u BiH je upaljen crveni alarm, o čemu svjedoče učestale posjete zvaničnika SAD i EU, koji su svjesni činjenice da je situacija u BiH ključna za mir, bezbjednost i stabilnost svih zemalja zapadnog Balkana, pa i cijele EU.

Softić je izrazio nadu da će započeti razgovori dati određene rezultate i da će BiH i cijeli region nastaviti i ubrzati evropski put.

Na sastanku je razmotrena aktuelna politička situacija i stanje procesa evropskih integracija u svim zemljama regiona zapadnog Balkana u svjetlu sadržaja Deklaracije Samita Evropska unija (EU) - zapadni Balkan, koji je, pod predsjedavanjem Slovenije, održan 6. oktobra ove godine na Brdu kod Kranja.

Sastanak je održan u organizaciji predsjedavajućeg Komisije za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piera Fassina, koji je ocijenio kako su lideri EU u Deklaraciji nedvosmisleno potvrdili podršku evropskoj perspektivi regiona zapadnog Balkana i posvećenost procesu proširenja, koji je, kako je rekao, opisan kao cilj od zajedničkog strateškog interesa.

Uprkos usvojenoj Deklaraciji, proces evropskih integracija država zapadnog Balkana trenutno je u zastoju što nosi ozbiljne geopolitičke rizike i za EU i za zemlje zapadnog Balkana, rekao je Fassino i naglasio potrebu ubrzavanja procesa proširenja.

Stavove Piera Fassina podržao je predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Nacionalne skupštine Francuske Jean - Louis Bourlanges, kao i predsjedavajuća Komisije za spoljnu politiku Državnog zbora Slovenije Monika Gregorčić, koja je svoje obraćanje priložila u pisanoj formi.

Osim Italije i BiH, te predstavnika Slovenije, kao aktuelne, i Francuske, kao zemlje koja će od 1. januara naredne godine preuzeti predsjedavanje EU, na Interparlamentarnom sastanku učestvovali su i predstavnici parlamentarnih komisija za spoljne poslove Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu