Regija     | 30.09.2021. 11:53 |

VBNMGZ: Novim proračunom Grad Zagreb onemogućava se rad nacionalnih manjina

FENA Saopćenje

ZAGREB, 30. rujna (FENA) – Prijedlogom proračuna Grada Zagreba za 2022. godinu sredstva predviđena za financiranje aktivnosti nacionalnih manjina smanjena su za više od 50 posto što gotovo u potpunosti onemogućava njihov rad, tvrdi Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).

Za razliku od dosadašnjeg iznosa za financiranje rada nacionalnih manjina, koji je tijekom proteklih godina varirao između 11 (2,7 milijuna KM) i 13 milijuna kuna (3,2 milijuna KM), novim prijedlogom proračuna za narednu godinu za tu svrhu predviđeno je 5 milijuna kuna (1,25 milijuna maraka) godišnje.

Predviđeni iznos proporcionalno se sukladno broju pripadnika raspodjeljuje na sva vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Zagreba, a obuhvaća plaće za zaposlenike, nagrade za rad vijećnika, troškove hladnog pogona te financiranje kulturnih programa.

Novim planom ostali rashodi zaposlenim osobama biti će ukinuti u potpunosti, nagrade za rad vijećnika smanjene za gotovo 700 kuna u bruto iznosu, režijski troškovi bit će pokriveni samo djelomično, dok za kulturne programe nisu predviđena nikakva sredstva, navode iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine.

- Bošnjaci Grada Zagreba već godinama organiziraju prepoznatljive kulturne projekte kao što su ultramaraton Vukovar-Srebrenica kojim se obilježava sjećanje na žrtve Vukovara i Srebrenice, konvoj "Da se nikad ne zaboravi" gdje građani Zagreba dobivaju mogućnost posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, Dane bosanskohercegovačke kulture i mnoge druge za koje sada u gradskom proračunu nema mjesta, a od iznimne su važnosti za sve pripadnike bošnjačke nacionalne manjine, ali i za društvo općenito - istaknuo predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić.

Dodao je kako takvi projekti nadilaze kapacitete nacionalnih manjina i spajaju gradove i države te povezuju ljude.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u RH'

U Zagrebu se danas obilježava 'Dan bijelih traka'

U Zagrebu se sutra obilježava 'Dan bijelih traka'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu