Regija     | 30.05.2020. 14:04 |

U Zagrebu se sutra obilježava 'Dan bijelih traka'

FENA Saopćenje

ZAGREB, 30. maja (FENA) - Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se dogodio 1992. godine u Prijedoru i dolini rijeke Sane sutra će organizirati obilježavanje 'Dana bijelih traka' u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića.

'Dan bijelih traka', podsjećaju iz VBNMGZ-a, obilježava se 31.maja u znak sjećanja na dan kada su 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke. To je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i počinjeni drugi zločini.

Preživjeli Prijedorčani različitim mirovnim akcijama obilježavaju sjećanje na 3.173-oje ubijenih i nestalih civila budući da ni dan danas vlasti entiteta Republika Srpska ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Ove godine, obzirom na trenutnu situaciju vezano uz epidemiju COVID-19  i propisanih mjera zaštite zdravlja ljudi, 'Dan bijelih traka' obilježit će se simbolično podjelom letaka i noseći bijelu traku oko ruke kojom se želi iskazati pijetet i solidarnost sa žrtvama zločina Prijedora i Sanske doline, najavljeno je iz VBNMGZ-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u RH'

VBNMGZ: Novim proračunom Grad Zagreb onemogućava se rad nacionalnih manjina

U Zagrebu se danas obilježava 'Dan bijelih traka'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo