Stranačke aktivnosti     | 08.07.2020. 17:12 |

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

FENA Saopćenje

GDS BiH izražava najdublje suosjećanje u boli i tuzi sa članovima porodica  koji se opraštaju od svojih najbližih i obilaze mezarja  25.godina poslije genocida u Srebrenici.Posebno i onim porodicama koje, još uvijek, poslije toliko vremena  nemaju mogućnosti da se oproste od svojih najmilijih jer su među nestalim u bespućima ljudske  i bosanskohercegovačke tragedije.   

GDS BiH je blagovremeno upozoravala domaću i svijetsku javnost na pogubnost politike OUN  o  Zaštičenim zonama i na moguće stravične posljedice odsustva međunarodne intervencije u BiH.

U danima Srebreničkog inferna 1995. godine Rezolucijom GDS BiH o Srebrenici, u skladu sa Ženevskom konvencijom, koju je Parlament RBiH  usvojio, definisana je odgovornost bosanskohercegovačke vlasti i OUN  za obeštećenje svih žrtava genocida. 

Rezolucijom  Parlamenta RBiH  se zahtjevalo potpuno obeštečenje svih žrtava i potomaka genocida u Srebrenici, kao i svih zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH,obnovu života i izgradnju mira i sigurnosti.

Pokrenul smo pitanje individualne odgovornosti za ratne zločine i poštivanje pravde i presuda Međunarodno suda za sve počinjenje zločine. 

Borci za ljudska prava i slobode,humanitarne međunarodne organizacije,intelektualci,umjetnici ,međunarodni mediji,novinari i državnici su svjedočili o svim zločinima i stradanjima bosanskohercegovačkih građana

Građani BiH  imaju snagu da obnove povjerenje u  devastiranoj zemlji razdiranoj nezamislivim zločinima, mržnjom i terorom.,ali i odgovornost je  institucija za stvaranje uslova za život i budućnost Srebrenice i svih mjesta u kojima su ,još uvijek vidljivi tragovi stradanja.

Nužno je i neizbježno i suočavanje sa istinom  u zemlji i u međunarodnoj zajednici  jer je Srebrenička tragedija  opomena za budućnost  BiH,Balkana,Evrope i svijeta. Srebrenici, je  opomena je za sve, u zemlji i svijetu, da se budućnost ne može graditi na zaboravima. ,već na kulturi sjećanja i memoriji čovječanstva.Zločini u  X vijeku ne smiju  se  zaboraviti i  svi oni  koji  drže do ljudskog života, dostojanstva, istine,pravde i slobode imaju trajnu obavezu , posebno OUN  da podrže  Memorijalni centar Srebrenica -Potočar i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Nanu Fatu Orlović koji su simbol snage i hrabrosti bosanskohercegovačkih žena ,majki ,sestara i kčeri i njihovih porodica.

Svaki zaborav i negiranje zločina genocida koji je utvrdio Haški trubunal je nedopustiv i PS BiH ima obavezu da usvoi Zakon o zabrani negiranja genocida.Evropski Parlament,Američki Kongres i mnogi parlamenti svijeta donijeli su rezolucije o Srebrenici i nužno je da se okrenemo budućnosti i posvetimo humanoj  izgradnji  odnosa  utemeljenih na istini i pravdi.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

GDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost GDS-a

Saopćenje za javnost GDS-a

Saopćenje za javnost GDS-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu