Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 14:13 |

Dokazni postupak protiv Sanjina Sefića okončan, završne riječi 13. marta

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Unakrsnim ispitivanjem sudskog vještaka saobraćajne struke Nedima Kamenjaševića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) završen dokazni postupak u sklopu ponovog suđenja Sanjinu Sefiću, koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće, oktobra 2016. godine, u kojoj su smrtno stradale - Selma Agić i Edita Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Branitelj optuženog, advokat Kerim Čelik fokusirao se na metodologiju i formule koje su korištene prilikom izračunavanja određenih parametara, pokušavajući osporiti vještakove zaključke.  

U tom je kontekstu problematizirao ulazne podatke poput mjesta kontakta/udara, načina i dužine odbačaja tijela stradalih, karakteristika i deformacija nastalih na vozilu (golf 6), uključujući i brzinu kretanja i tragove s lica mjesta, situaciju na raskrsnici, te parametre koji se odnose na crash-testove.

Istovremeno, Čelik je pokušao osporiti i licencu vještaka, nudeći određenu prepisku, a što će u završnici ročišta biti ocijenjeno kao irelavantan dokazni prijedlog.  

Ustvrdio je „da je vještak sve izmislio te da je na temelju pogrešnih ulaznih podataka/parametara, između ostalog, došao i do brzine kretanja od 102,6 kilometara na sat golfa kojim je upravljao njegov branjenik“.

Vještak Kamenjašević je ostao pri vlastitim zaključcima, a odgovarajući na brojna pitanja obrazložio je metodologiju i razloge njene primjene te pritom na samom ročištu izvršio određene izračune, argumentirajući nalaze do kojih je došao.

Zastupnica optužbe, kantonalna tužiteljica Jasminka Knežević iznijela je niz prigovora, primjetivši da se advokat Čelik bavi tvrdnjama koje može iznijeti u završnoj riječi, te da potencira određene stvari koje su ranije razjašnjenje.

Usto se usprotivila ulaganju u spis spomenute prepiske za koju je kazala da ne predstavlja službeni dokument, da nema pečata, niti potpisa te da nije relevantna za konkretni slučaj i da se ne može koristiti kao zakoniti dokaz, a što je Sud uvažio, pa je ta prepiska vraćena odbrani.

Time je dokazni postupak u ovom predmetu završen, a iznošenje završnih riječi je na insistiranje odbrane prolongirano za 13. mart.   

Sefić je 26. septembra 2018. godine, u prvostepenom postupku, proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci.

Osobe koje su bile optužene da su pomogle Sefiću su u međuvremenu potpisale sporazum o krivnji, a radi se o Amaru Salihoviću, Dini Aliću i Saudu Nišiću.

Iz precizirane optužnice u ponovljenom suđenju izostavljena je sestra prvooptuženog - Sara Sefić (procesuirana u prvostepenom postupku) u odnosu na koju su optužbe odbijene, budući da se radi o bliskoj srodnici.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu/nepravomoćnu presudu izrečenu Sefiću i drugima i predmet vratio KSS-u na ponovno rješavanje.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, 'golfom 6' krećući se brzinom većom od 100 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe.

Shodno optužbama, Sanjin Sefić se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći.

Amir Agić, otac stradale Selme Agić, novinarima je po izlasku iz sudnice kazao kako se porodici izuzetno teško suočiti s činjenicom da postupak u ovom slučaju traje toliko dugo.

Vidno potresen, dodao je kako samo oni (porodica) i okolina znaju kako sve to preživljavaju, kao i da su na ivici izdržljivosti.

Njegovo razočarenje dijeli i Enesa Agić-Kekić (sestra stradale Selme), izražavajući nezadovoljstvo prolongiranjem završnih riječi, koje su bile najavljene za danas, a što je iznudio advokat Čelik.

Dodala je kako se agonija na taj način nastavlja, te da porodica ima samo jednu želju „samo da se završi, zato što više nemamo snage ni psihičke, ni fizičke, jer stvarno smo 'istrošeni' do kraja“.

Punomoćnica porodica Agić i Malkoč, advokatica Adela Duraković izrazila je negodovanje zbog ponašanja i odnosa u sudnici optuženog i njegovog branitelja, čemu svjedoči duže od tri godine.

- Nema tu ni mrve savjesti, niti empatije... Nadam se da će ovaj put dobiti maksimalnu kaznu i tražimo maksimalnu kaznu - bila je izričita Duraković, navodeći da se prolongiranjem procesa i dalje produžava agonija porodica Agić i Malkoč.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti