Bosna i Hercegovina     | 10.11.2019. 14:02 |

Muratović: Prirodu nismo naslijedili od predaka nego posudili od naše unučadi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Ostalo je još nekoliko dana do početka najveselijeg događaja u godini – Dječijeg sajma koji će i ove godine biti održan od 15. do 17. novembra u sarajevskoj Skenderiji.

Ambasadorica 6. dječijeg sajma, Mona Muratović, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu, kaže da se osjeća počastvovanom što je izabrana za ambasadoricu tog veselog i edukativnog događaja.

- Imam brojne uloge u životu, supruga sam, sestra, kćerka…Brojne uloge sam odigrala na sceni i pred kamerama. Vjerujem da me one profesionalne, najbolje – tek čekaju. Ipak, biti majka, nije samo jedna od uloga, to je cjeloživotna misija, a rezultate možemo nazirati tek kad nam djeca budu u svojim dvadesetim godinama. Hoću li biti dobra majka svojoj djeci, za mene je važnije od svakog drugog uspjeha - kazala je Muratović. 

„Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno“, ovogodišnji je slogan najvećeg događaja u BiH za djecu, u čijem festivalskom programu će nastupiti više od 1.500 djece uzrasta do 12 godina.

Taj jedinstveni događaj za djecu u BiH, prateći globalne trendove, ove godine u fokus stavlja edukaciju mališana o temi očuvanja prirode.

Za mališane i roditelje Dječiji sajam pripremio je razne edukativne i zabavne radionice o temi važnosti odlaganja otpada, reciklaže i štednje papira, u saradnji s KJKP „Rad“ Sarajevo te drugim izlagačima.

Za vrijeme održavanja sajma u dvorani će biti postavljene reciklažne kante, označene po vrsti otpada.

- Zaista se brinuti za svoju djecu ne znači samo ono što sad činimo za njih, nego šta radimo, a što njihovu budućnost može ugroziti do nezamislivih razmjera. Naravno, govorim o utjecaju na klimatske promjene. Osvijestimo se sada prije nego bude kasno. Prirodu nismo naslijedili od predaka nego posudili od naše unučadi – poručila je Muratović.

Na sajmu će se mališani imati priliku družiti s dječijim super junacima, takmičiti se i osvajati lijepe poklone i zabavljati uz mnoge besplatne sadržaje koje i ove godine pripremaju sponzori i partneri sajma.

Ambasadorica 6. dječijeg sajma Mona Muratović će zajedno s djecom JU Lane, načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem i direktoricom Sajma Majom Kojundžić Graholski u ponedjeljak na dvije lokacije - park ispred Općine Centar i Veliki parku, zasaditi nekoliko sadnica drveća.

- Ovom simboličnom gestom šaljemo ovogodišnju poruku sajma „Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno“ i počinjemo odbrojavanje do najveselijeg događaja u BiH - izjavila je Kojundžić Graholski.

Sajam se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS, Grada Sarajeva, Općine Centar i Novi Grad. Ulaz na sajam je besplatan - saopćili su organizatori.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U susret 6. Dječijem sajmu simbolično zasađena dva drveta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu