Kultura     | 26.10.2019. 18:43 |

Monodrama 'Krojcerova sonata' pobjednica Festivala malih pozorišnih formi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Predstava "Krojcerova sonata" autora Lava Nikolajevića Tolstoja u izvedbi glumca Vlade Keroševića pobjednica je Festivala malih pozorišnih formi upriličenog u okviru festivala "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru.

Predsjednik žirija Festivala Ivan Bekjarev te članovi Spasoje Milovanović i Nenad Novaković jednoglasno su odlučili da tu predstavu proglase najboljom zbog intenziteta emocija i vanrednih kontrasta raspoloženja u tumačenju jednog od najznačajnijih likova svjetske književnosti.

Vlado Kerošević je interpretacijom mračnog, diskutabilnog i kontroverznog Pozdniševa učinio da se pozorište u punom sjaju predstavi kao najznačajnija umjetnost, obrazložio je žiri.

- Sudjelovanje na pozorišnom festivalu posvećenom velikanu glumišta Zoranu Radmiloviću mi čini izuzetnu čast a naročito osvojiti ovu vrijednu nagradu - kazao je Kerošević.

Napomenuo je da je ovo prvi put da je učestvovao na tom Festivalu, a imao je sreću da u prvom kontaktu sa zaječarskom publikom bude i nagrađen, dodajući da ga nagrada koja nosi ime tog velikana čini ponosnim.

Tu višestruko nagrađivanu predstavu je režirao Nebojša Bradić, igra Vlado Kerošević, a riječ je o monodrami koja je nastala na temelju Tolstojeve novele "Krojcerova sonata" u produkciji Teatra kabare Tuzla.

Tokom vožnje vozom, putujući, ali ne dolazeći na cilj, glavni junak uz neprestanu zvučnu kulisu putujućega voza i nekoliko junaku bolnih prekida zvukom same sonate, prepričava sve ono što ga je dovelo do zločina - ubistva supruge, da bi na kraju sve ponovo preživio, kao u psihodrami.

Svaki je bolni detalj ponovo na površini, a junak se ispred gledalaca ogoljava do kraja prikazujući se kao bolestan, strašni ubojica.

Premijerna izvedba predstave upriličena je 2013. godine u Teatru Kabare u Tuzli, a do sada je imala niz festivalskih izvođenja, gostovanja i nagrada, saopćeno je iz tog teatra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla Münchhausen

Predstavom 'Gospođica Julija' otvoren TKT Festival

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu