Kultura     | 29.11.2021. 10:41 |

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ovogodišnji međunarodni pozorišni festival Teatra kabare Tuzla - TKT Fest pod sloganom "KO VIDi 19i?" večeras počinje predstavom ‘’Gospođica Julija’’ u režiji Aide Bukvić. 

Festival će otvoriti švedska ambasadorica u BiH Johanna Strömquist, a cjelodnevni program odvija se u partnerstvu s Amabasadom Švedske u BiH.

U teatru će biti održana promocija drame “Gospođica Julija” s početkom u 17 sati gdje su promotori Srđan Vukadinović, Marica Petrović, Damir Altumbabić i Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Muzički intermeco u okviru promocije realizirat će se u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Čestmir Mirko Dušek, gdje će se publici predstaviti mladi talentirani učenici u klasi profesora Elvisa Sivčevića.

Drama ‘’Gospođica Julija’’ je napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine. Poznata je kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću. Radnja komada se događa na imanju švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja.

Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog Narodnog kazališta u Osijeku. Uloge tumače Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Bernarda Blašković, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu