Bosna i Hercegovina     | 24.06.2019. 13:56 |

Općina Centar Sarajevo nabavila detektor za potrebe FUCZ-a

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - U Općini Centar Sarajevo danas je potpisan ugovor o davanju na korištenje detektora za mine i bombe sa terenskim računarom, GPS sistemom i softverom Federalnoj upravi cvilne zaštite (FUCZ). 

Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak. 

Ajnadžić je naglasio da je Opićina Centar "veoma senzibilizirana kada su u pitanju aktivnosti koje radi FUCZ, pogotovo kada je u pitanju procedura deminiranja".

- Mi stojimo na raspolaganju skoro svake godine i pratimo trend modernizacije sredstava sa kojima se bori protiv mina i zagađenosti minama. Mi smo prošle i pretprošle godine sarađuvali sa FUCZ-om, a ove godine smo odvojili 120.000 KM za najmoderniji i visokosofisticirani uređaj sa kojim se detektuju minska polja, odnosno mine u zagađenom prostoru. Na ovaj način Općina Centar podupire odlučnost FUCZ-a da deminira svaki pedalj minama zagađenog prostora BiH - kazao je Ajnadžić. 

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak izjavio je da je ovim činom "priveden kraju veoma bitan projekat za FUCZ, te prezentirao prednost uređaja najnovije generacije koji je dobijen od Općine Centar".  

- Novim uređajem je veća osjetljivost detekcije, bolja kompenzacija smanjenja izravnih malih fragmenata i feromagnetnih osobina tla. Ovo je lokator svih onih minsko-eksplozivnih sredstava koje nalazimo pod zemljom. Prilikom infrastrukturnih radova vrlo čest slučaj je da se nađe bomba, avio bomba ili granata. S ovim uređejem ćemo moći locirati i projektile pod zemljom, na dubinama i većim od pet metara - kazao je Solak. 

Navodi da su sličanim lokatorom, koji je FUCZ dobila u prošlom projektu, nedvano ispod  Igmana detektovali čahure metaka na dubini od 50 cm. To je bio indikator da je na tom  lokalitetu izvršena egzekucija naših sugrađana od agresora. Kasnijom analizom i ekshumacijom je utvđeno da su to bili stanovnici Općine Hadžići.

Solak smatra da će FUCZ s novim detektorom lakše locirati masove grobnice i obavljati ekshumacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Centar - Potpisani ugovori za finansiranje projekata boračkih udruženja

Obilježavanje Dana Općine Centar Sarajevo - Položeno cvijeće na spomen-obilježja

Otvorenje izložbe Ade Sivac večeras u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti