Bosna i Hercegovina     | 24.06.2019. 13:56 |

Općina Centar Sarajevo nabavila detektor za potrebe FUCZ-a

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - U Općini Centar Sarajevo danas je potpisan ugovor o davanju na korištenje detektora za mine i bombe sa terenskim računarom, GPS sistemom i softverom Federalnoj upravi cvilne zaštite (FUCZ). 

Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak. 

Ajnadžić je naglasio da je Opićina Centar "veoma senzibilizirana kada su u pitanju aktivnosti koje radi FUCZ, pogotovo kada je u pitanju procedura deminiranja".

- Mi stojimo na raspolaganju skoro svake godine i pratimo trend modernizacije sredstava sa kojima se bori protiv mina i zagađenosti minama. Mi smo prošle i pretprošle godine sarađuvali sa FUCZ-om, a ove godine smo odvojili 120.000 KM za najmoderniji i visokosofisticirani uređaj sa kojim se detektuju minska polja, odnosno mine u zagađenom prostoru. Na ovaj način Općina Centar podupire odlučnost FUCZ-a da deminira svaki pedalj minama zagađenog prostora BiH - kazao je Ajnadžić. 

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak izjavio je da je ovim činom "priveden kraju veoma bitan projekat za FUCZ, te prezentirao prednost uređaja najnovije generacije koji je dobijen od Općine Centar".  

- Novim uređajem je veća osjetljivost detekcije, bolja kompenzacija smanjenja izravnih malih fragmenata i feromagnetnih osobina tla. Ovo je lokator svih onih minsko-eksplozivnih sredstava koje nalazimo pod zemljom. Prilikom infrastrukturnih radova vrlo čest slučaj je da se nađe bomba, avio bomba ili granata. S ovim uređejem ćemo moći locirati i projektile pod zemljom, na dubinama i većim od pet metara - kazao je Solak. 

Navodi da su sličanim lokatorom, koji je FUCZ dobila u prošlom projektu, nedvano ispod  Igmana detektovali čahure metaka na dubini od 50 cm. To je bio indikator da je na tom  lokalitetu izvršena egzekucija naših sugrađana od agresora. Kasnijom analizom i ekshumacijom je utvđeno da su to bili stanovnici Općine Hadžići.

Solak smatra da će FUCZ s novim detektorom lakše locirati masove grobnice i obavljati ekshumacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom