Bosna i Hercegovina     | 10.06.2019. 11:35 |

Susret planinara KS održan na Kraljevcu, pohod na Djevojačke stijene i Lupoglav

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Planinarsko smučarsko društvo 'Pazarić' iz Pazarića bilo je domaćin planinarima i drugim ljubiteljima prirode na manifestaciji 'Dan planinara Kantona Sarajevo 2019.', koja je održana na Kraljevcu (Bjelašnica).  

Sudionici raznih starosnih dobi krenuli su laganim hodom od Pazarića do planinarskog doma na Kraljevcu. Nakon kraćeg odmora organiziran je pohod, u dvije grupe uz pratnju vodiča, planinarskim stazama do Lupoglava (1.010 mn/v ) i Djevojačkih stijena (1.200 mn/v).                 

Upriličeno je i takmičenje u potezanju konopa, bacanju kamena s ramena i skakanju u vreći, a predstavnicima planinarskih društava uručene su zahvalnica za sudjelovanje na sletu planinara. U zabavnom dijelu programa sudjelovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva 'Ivan planina' iz Tarčina.  

Među sudionicima ovogodišnjeg susreta planinara bilo je i dosta mladih, koji su sudjelovali u pohodu, kao i u sportskim aktivnostima. U Planinarskom domu 'Ibrahim Fejzić - Deda' na Kraljevcu za sudionike je organiziran i ručak - planinarski grah.

Susret planinara Kantona Sarajevo je tradicionalna manifestacija, održava se svake godine na lokaciji neke od članica Planinarskog saveza KS.

Planinarski dom 'Ibrahim Fejzić Deda' (965 m.n.v.) Planinarskog smučarskog društva 'Pazarić' smješten je na sjevernim obroncima Bjelašnice, iznad mjesta Pazarić. Utemeljen je 2007., a otvoren 2011. godine. To mjesto redovno posjećuju planinari i drugi ljubitelji prirode. Može se doći iz više pravaca, laganim hodom i stazama pogodnim za sve ljubitelje prirode.

Pazarić je dvadesetak kilometara udaljen od Sarajeva i polazna je stanica za planinarske ture na Bjelašnici, kroz selo Ljubovčići ka Šavnicima, Podgradini, Stanarima i Hranisavi. Do tih destinacija vode uređene i obilježene staze.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na planini Ozren obilježan Dan paninara Kantona Sarajevo

Susret planinara Kantona Sarajevo sutra na Ozrenu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel