Ekonomija     | 23.05.2019. 11:06 |

Proizvodnja konzumne ribe u BiH manja za oko tri posto

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Ukupna proizvodnja konzumne ribe u BiH u 2018. godini je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, manja za oko tri posto u odnosu na predhodnu godinu.  

Lani je u BiH proizvedene 2.827,3 tona pastrmke i 529 tona šarana, dok je ostala slatkovodna riba proizvedena u količini od 285,2 tone. Proizvodnja šarana je veća za oko 13 posto, dok je proizvodnja pastrmke manja za oko šest posto u odnosu na 2017.

Kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni ribe i ribljih prerađevina, BiH je prošle godine ostvarila izvoz od 2.560 tona, u vrijednosti gotovo 20 miliona KM, dok je uvoz iznosio  34,7 miliona KM, odnosno više od osam hiljada tona. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše smo uvozili iz Španije i Hrvatske, a izvozili u Srbiju i Crnu Goru.

Veličina objekata u eksploataciji ribe u BiH, kako je objavila Agencija za statistiku BiH, za pastrmske ribnjake, u prošloj godini iznosi 102.255 m2, a za šaranske ribnjake 2.042,2 ha. 

Uz veliko vodno bogatstvo i povoljne klimatske uslove BiH ima velike potencijale za razvoj slatkovodnog ribarstva koje je jedan od  perspektivnijih  sektora poljoprivrede u BiH. U ovoj oblasti, prema informacijama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ima prostora za unapređenje jer se kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vanjskotrgovinska razmjena BiH u 2023. godini smanjena za 4,39 posto

VTKBiH - Ekonomska kretanja na tržištu EU reflektirala se na vanjskotrgovinsku razmjenu BiH

Trapist, sir koji je iz BiH obišao svijet mogao bi dostići proizvodnju od pet tona mjesečno

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu