Ekonomija     | 15.02.2024. 14:27 |

VTKBiH - Ekonomska kretanja na tržištu EU reflektirala se na vanjskotrgovinsku razmjenu BiH

FENA Darinka Mitrović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je danas u Sarajevu da su se ekonomska kretanja u svijetu i EU reflektirala na privredne aktivnosti i vanjskotrgovinsku razmjenu BiH u prošloj godini. 

Po njegovim riječima, BiH je lani u odnosu na prethodnu godinu u izvozu izgubila jednu milijardu KM, dok je komparirajući 2023. sa 2019. godinom, izvoz veći za šest milijardi KM.

- Taj pad od jedne milijarde KM je samo između 2022. i 2023. godine i on se reflektuje na globalna kretanja, najviše na tržište EU na koje zapravo izvozimo 70 posto proizvoda iz BiH – rekao je Vuković na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene BiH u 2023. godini.

Svaki ekonomski potres koji se dešava na tržištu EU, kako je dodao, reflektira se i na BiH. Da je BiH u tom segmentu i ekonomskom smislu vrlo stabilna, po njegovim riječima, govori podatak da je zabilježen i pad uvoza.

- Uvoz je također pao, kao što je pao izvoz i to je refleksija globalnih kretanja - rekao je Vuković, dodajući da je inflacija u BiH u prošloj godini sa 14 pala na 6,1 posto, te se može govoriti o stabilizaciji na tržištu i padu nezaposlenosti.

VTKBiH je  uradila analizu svog rada koja pokazuje da je Komora u posljednjih pet godina obradila više od 300 hiljada zahtjeva od privredne zajednice, kojoj je isporučeno oko 20 hiljada različitih usluga, dok je Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara dostavljeno više od 70 inicijativa za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH.

- Poslovna zajednica u BiH prepoznata je i kao tim koji treba da kaže svoj glas kada je u pitanju pregovaranje BiH i EU. Uzimajući u obzir činjenicu da se 70 posto roba izvozi na evropsko tržište, ko bolje zna kako se radi sa EU u svakom smislu, od onih koji taj posao žive i rade. Te ljude treba konsultovati i uključiti u ove procese - naglasio je Vuković.

Govoreći o izazovu koji se odnosi na Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika /CBAM/, Vuković je rekao da funkcioniše na način da zemlja izvoznik robe nastale na takozvanoj prljavoj energiji porez plaća zemlji u koju izvozi. U okviru tog sistema formiraju se posebni fondovi iz kojih se finansiraju obnovljivi izvori energije.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je da metalska i elektroindustrija, te drvna industrija predstavljaju okosnice izvoza BiH  i da ove dvije grane zajedno ostvaruju oko  50 posto ukupnog izvoza iz BiH.

- Zajedno ove dvije grane u ukupnom izvozu učestvuju sa 8,652 milijardi KM. Jasno je da se radi o motorima razvoja BiH i motorima izvoza iz BiH. Na tim dvjema industrijama zasniva se, praktično, ukupna proizvodnja i uslužnih djelatnosti koje prate ovaj posao - dodao je Marinković.

Naveo je da je, bez obzira na probleme autoindustrije u svijetu, naša autoindustrija koja proizvodi komponente za sve evropske brendove i automobile u prošloj godini imala 618 miliona KM izvoza u odnosu na 527 miliona iz predhodne godine. Namjenska industrija, kako je dodao, sektor je privrede koji u kontinuitetu bilježi rast. 

Kada je riječ o drvnoj industriji, Marinković je naveo da je to jedina grana privrede BiH koja konstantno bilježi suficit u izvozu.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH Slaviša Ćeranić je istakao potencijale sektora hemije i plastike, kao i poljoprivredno-prehrambenog sektora BiH.

Naveo je da je u sektoru plastike u odnosu na 2019. godinu, zabilježen rast za više od 60 posto , te da je izvoz ovog sektora iznosio 808 miliona KM. Sektor hemije u u tom periodu rastao za oko 20 do 25 posto, a nivo izvoza je na oko 1,15 milijardi KM.

Ćeranić je naglasio da je poljoprivredno-prehrambeni sektor jedan od osnovnih sektora za razvoj bilo koje države, dodajući da je u BiH iskoristivost poljoprivrednog zemljišta manje od 20 posto.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu