Svijet     | 16.05.2019. 15:18 |

Ambasador Irana u UN-u: Imamo pravo na odbranu

FENA Internet

NEW YORK, 16. maja (FENA) - Iranski ambasador u Ujedinjenim narodima kaže da Islamska Republika nije zainteresirana za eskalaciju regionalnih napetosti, ali ima "pravo na odbranu".

“Nismo zainteresirani za eskalaciju napetosti u našoj regiji. Ako nešto pođe po zlu, svi gube" rekao je iranski ambasador u UN-u Majid Takht-e Ravanchi u četvrtak u intervjuu za američku neprofitnu medijsku stanicu NPR.

On je dodao da Iran ima  pravo da bude spreman i da se brani te je optužio SAD i zemlje u regiji da šire “lažne optužbe ” o Iranu, prenosi AP.

U posljednjih nekoliko dana, Ujedinjeni Arapski Emirati su tvrdili da su četiri naftna tankera na istočnoj obali bila meta sabotažnih napada, dok su Huti pobunjenici u Jemenu, saveznici Irana pokrenuli koordinirani napad dronom  na Saudijsku Arabiju.

Na Bliskom istoku došlo je do porasta napetosti pošto je SAD objavio da povlači osoblje iz svoje ambasade u Iraku zbog "eksalacije tenzija sa Iranom", dok su Njemačka i Holandija odlučile da obustave vojnu obuku u Iraku, a Kuvajt da podigne pripravnost vojske na najviši nivo.

Upozorenje SAD uslijedilo je pošto je Washington prošle nedjelje saopćio da je otkrio navodne nove prijetnje iz Irana Amerikancima i američkim interesima.

Sjedinjene Države poslale su dodatne vojne snage na Bliski istok, uključujući nosač aviona, bombardere B-52 i rakete Patriot, kako bi se,  navodi AP, suprotstavili još uvijek neobjašnjenoj prijetnji iz Teherana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu