Bosna i Hercegovina     | 07.05.2019. 14:41 |

Muftija banjalučki: Badić je stradao vjerujući da će se izgraditi Ferhadija

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.maja (FENA) – Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović izjavio je da je Murat Badić stradao vjerujući da će džamija Ferhadija u Banjoj Luci biti ponovo sagrađena, što je i učinjeno.

U toj džamiji danas je proučen Jasin-i-šerif za šezdesetjednogodišnjeg Cazinjanina Murata Badića koji je teško povrijeđen u neredima srpskih ekstremista tokom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije, na današnji dan 2001. godine.

Od posljedica teških povreda preminuo je 26. maja 2001. godine.

-Rahmetli Murat je ispustio dušu vjerujući da će Ferhadija biti ponovo sagređena – rekao je Abdibegović nakon dove za Badića u banjalučkoj džamiji Ferhadiji, kojoj je prisustvovao i njegov sin.

Kazao je da u mjesecu ramazana pružaju ruku prijateljstva i suživota uz želje da se više nikada ne dogode takve i slične stvari i rušenje vjerskih objekata.

-Naš cilj je da džemat Banje Luke, a posebno Ferhadija, bude majka svih džemata na našem muftiluku – naglasio je efendija Abdibegović.

Banjalučki muftija je istakao da za Islamsku zajednicu, nakon izgradnje džamija, najvažnija briga za džematlije i njihovo stanje te ih pozvao da čuvaju jedinstvo svog džemata.

-Samo vjera daje snage i može razumijeti bol svih onih koji su protjerani iz Banje Luke -– istakao je Abdibegović.

Podsjetio je i da su ove godine od 23. aprila organizirali "Dan džamija i džemata" uz brojne sadržaje, a u znak sjećanja na dan kad je prije 26 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci.

Ta manifestacija je, kaže, posvećena upravo onima koji su daleko od svog zavičaja.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Adnan ef. Jusić je podsjetio da su Ferhadija i Arnaudija srušene 7.maja 1993.godine, na isti dan 2001.godine teško je povrijeđen Murat Badić, a 7.maja 2016.godine i otvorena obnovljena Ferhadija.

-S ponosom ističemo taj dan, jer je to dan koji simbolizira novi i bolji početak – istakao je ef. Jusić i naglasio da se sada mora govoriti o obnovi džemata i okupljanju džematlija.

-Šta je džamija bez džemata. Naše džematlije su naš biser i moramo da okupljamo one koji su izbjegli ili protjerani da održe vezu sa svojim džematom i rodnim krajem – naglasio je imam Jusić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci manifestacija 'Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju'

Muftija banjalučki: Rušenje džamija i progon vjernika mrlja na licu čovječanstva

Mahmutbegović: FBiH značajno pomogla povratnike Bošnjake u entitetu RS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu