Svijet     | 24.04.2019. 17:06 |

Nakon ostavke direktora TV Bugarske, oštar protest novinara zbog imenovanja vd

FENA Internet

SOFIJA, 24. aprila (FENA) - Vijeće za elektronske medije (CEM) u srijedu je prihvatilo ostavku Konstantina Kamenarova na mjestu generalnog direktora Bugarske nacionalne televizije (BNT).

Kamenarov je podnio ostavku nakon što je proglašen krivim za vožnju u pijanom stanju i dobio je uslovnu kaznu 16-mjesečnog zatvora i globu od 600 leva.

CEM je izabrao direktora programa BNT-a Emila Košloukova za vršioca dužnosti generalnog direktora javnog TV servisa.

To imenovanje smatra se prilično kontroverznim jer su se neki novinari BT-a požalili na pokušaje Košloukova da uvede cenzuru.

Današnje imenovanje generalnog direktora BNT-a izazvalo je oštar protest Udruženja evropskih novinara - Bugarske. Udruženje je podsjetilo na Košloukovljevu političku karijeru  i istaknulo je da se povezivanje novinarstva s politikom smatra sumnjivim bilo gdje u svijetu. Udruženje tvrdi da je "upravljanje BNT-om, makar i privremeno, od osobe s biografijom kakvu ima Košloukov apsolutno  inkompatibilno sa statusom BNT kao javnog TV servisa Bugarske". 

Udruženje smatra čak i više zabrinjavajućim da se Košloukov pridružio BNT prije nego što je objavio da je radio u Alfa TV, stanici političke stranke Ataka, čija se ideologija može definirati kao ekstremistička i antievropska.

- Taj izbor izaziva sumnju da pozicija generalnog direktora masovnog medija ovisi o interesima vladajuće koalicije, čija je Ataka članica - tvrdi Udruženje novinara.

Udruženje je zatražilo od CEM-a da razmotri svoju odluku "prije nego što bude nanese čak i veća šteta imidžu BNT-a nakon presude Kamenarovu", prenosi bugarska novinska agencija BTA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Savez RVI FBiH podržava imenovanje Baljića za direktora Fonda

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu