Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 20.08.2018. 14:34 |

Izraelski mirovni aktivist Uri Avnery preminuo u 94. godini života

FENA Internet

JERUSALEM. 20. augusta (FENA) – Uri Avnery, mirovni aktivist koji je 1982. postao prvi istaknuti Izraelac koji se javno susreo s palestinskim vođom Yasserom Arafatom, preminuo je u danas nakon moždanog udara u Tel Avivu u 94. godini života.
 
Susret se dogodio za vrijeme izraelske invazije Libana i rata protiv Arafatove Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koju je Izrael smatrao terorističkom skupinom.

Njegov sastanak s Arafatom trajao je oko dva sata, a glavna tema bila je uspostavljanje "primirja između Izraela i palestinskog naroda."

- Bio je to prvi put da se Arafat sastao sa nekim Izralecem te se iz ove  perspektive taj sastanak može nazvati "historijskim susretom" -  objavio je Avnery u izraelskim Haaretz novinama, prenosi Reuters.

Tajni pregovori, do kojih je došlo deset godina kasnije, doveli su do privremenih mirovnih sporazuma s PLO-om u vezi sa uspostavljanjem palestinske države uz Izrael.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin, pripadnik političke desnice, rekao je da je Avnery bio posvećen izgradnji "snažnog i slobodnog društva" u Izraelu, hvaleći ga unatoč "velikim razlikama" između njih dvojice.

Avnery je, zajedno sa svojom porodicom, pobjegao iz nacističke Njemačke te postao novinar i političar, pripadnik izraelske ljevice.

Bio je  zastupnik od 1965. do 1974., a od 1979. do 1981.  lider ljevice.

Za vrijeme palestinske pobune 2003. godine, Avnery je putovao s drugim izraelskim aktivistima u Arafatovo sjedište na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi djelovao kao ljudski štit protiv izraelskih planova za ubistvo Arafata. Izjavio je da je sprečavanje takvog čina bilo "najdomoljubnija stvar" za učiniti u vrijeme kada bi ubistvo Arafata imalo katastrofalne posljedice za Izrael. Arafat je umro 2004. godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu