Bosna i Hercegovina     | 08.08.2018. 14:18 |

Izetbegović: Aliju su mnogi poštovali i uvažavali, bio je lider (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Aktivisti Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) danas su, obiježavajući godišnjicu rođenja prvog predsjednika RBiH i osnivača stranke Alije Izetbegovića, upriličili Akademiju "Sjećanje na Aliju Izetbegovića“ u amfitetaru Memorijala Kovači.

Brojnim prisutnim članova stranke, kao i građanima obratio se predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji se pokazujući fotografije prisjetio ličnosti koje su pomagali BiH za vrijeme Alije Izetbegovića, potpisivanja Wasingtonskog i Deytonskog sporazuma, kao i  situacija koje su se dešavale dok je Alija tokom granatiranja obilazio mnoge bh. gradove.    

- Da nije bilo 200.000 hrabrih mladića koji su branili državu i vjerovali Aliji ne bi bilo Bosne i Hercegovine - izjavio je Izetbegović dodajući da Alija Izetbegović poslije Srebrenice nije ostao više isti čovjek. 

Aliju su, kaže, mnogi ljudi poštovali i sa uvažavanjem slušali jer je "govorio onako kako bi dedo pričao svojoj djeci“.

Govoreći o najbližim Alijinim ljudima, Bakir Izetbegović je izrazio žaljenje što Haris Silajdžić nije ostao u SDA, navodeći da mu je u politici bi kao "stariji brat“.

Naglasio je da je Alija Izetbegović napustio Predsjedništvo na pola mandata.

- Zatim sam ga 2001. i 2002. godine natjerao da napiše knjigu "Moj bijeg u slobodu“. U toj knjizi je skupio sve što pogotovo mladi trebaju znati - ukazao je Izetbegović.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. godine, a njegov sin Bakir Izetbegović ističe kako je bio veoma dobar otac, izuzetno strpljiv i inteligentan, stabilnog mentalnog sklopa, ogromnih interesovanja....

-...Sve u svemu - lider, čovjek koji je bio pripremljen od Boga za ono što će nas snaći 1991-92. godine. Mislim da je kao mislilac i filozof još uvijek živ, što se vidi po reakcijama njegovih prijatelja, ali i neprijatelja. Prijatelji u ovom momentu snimaju četiri serije o njegovom životu - rekao je Bakir Izetbegović prisutnima, koji su nakon Akademije obišli Muzej "Alija Izetbegović“ na Kovačima.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2042

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XXus4S6VP8sp8H_f_bRtXInd3lrcANLN?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Održan naučni simpozij '40 godina od sarajevskog procesa 1983.'

Mostar domaćin malonogometnog turnira Alija Izetbegović

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu