Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 13:24 |

Delegacija PSBiH na potpisivanju memoranduma za podršku medijskim servisima

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su činili predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić, danas je u Tirani prisustvovala potpisivanju Memoranduma o realizaciji projekta Evropske unije (EU) pod nazivom „Tehnička podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu“.

Projekt, čiji je cilj podrška reformi javnih medijskih servisa u šest zemalja regiona Zapadnog Balkana, predstavljen je tokom dvodnevne konferencije u glavnom gradu Albanije, kojoj su, osim bh. delegacije, prisustvovali parlamentarci iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Belgije, Švajcarske, Slovenije, Austrije i sa Kosova, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavljajući projekt, generalni direktor Evropske radiodifuzne unije (EBU) Noel Curran naglasio je potrebu uspostavljanja evropskih standarda i zajedničkog referentnog okvira za nezavisne i profesionalne medije na Zapadnom Balkanu, kako u vezi sa modelima finansiranja tako i u vezi sa izborom i funkcionisanjem upravljačkih tijela u medijima, a posebno u javnim servisima.

Prvi čovjek EBU-a rekao je da realizacija projekta treba da doprinese stvaranju sinergije između javnih servisa u zemljama Zapadnog Balkana, koja uključuje regionalnu razmjenu dobrih medijskih praksi, uredničkih smjernica i dugoročnih strategija razvoja, kao i stvaranje integrisane redakcije.

Prema riječima gospodina Currana, projektom će se obezbijediti i podrška za saradnju u oblasti istraživačkog novinarstva, uspostavljanje mehanizma koprodukcije o odabranim temama, kao i regionalna razmjena digitalizovanih arhivskih materijala.

Projekat su potpisali predstavnici BHRT-a i udruženja „BH novinari“, kao i predstavnici javnih servisa iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i sa Kosova.

Uvažavajući sadržaj i namjeru projekta, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković rekao je da će nadležne komisije PSBiH u narednih 15 dana razmotriti ponuđeni Memorandum i proslijediti ga kolegijumima oba doma.

Projekat tehničke podrške javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu biće finansiran sredstvima EU, a njegova implementacija trebalo bi da traje 30 mjeseci.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu